Vahistamistelaine harvendab netipiraatide ridu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illegaalne failivahetuskeskkond The Pirate Bay.
Illegaalne failivahetuskeskkond The Pirate Bay. Foto: SCANPIX

Politsei võttis Belgias, Norras ja Rootsis vahi alla kümme inimest, keda seostatakse illegaalse failivahetusega internetis.

Arreteerimisteni viis 48 veebilehe uurimine, vahendab BBC News.

Väidetavalt juhivad vahistatud nelja illegaalse failivahetusvõrgustiku tööd ning neile esitati süüdistus häkkimises, internetipiraatluses ja arvutipetturluses.

Operatsioon, milles osalesid ka Belgia politseijõud, oli kaks aastat kestnud uurimise kulminatsiooniks.

Rootsis jälgiti seitset asutust, mille seas olid nii internetiteenuse pakkuja PRQ, mida kahtlustatakse failivahetusprogrammi Pirate Bay ja dokumente lekitava lehekülje WikiLeaks käigushoidmises kui ka näiteks Umea ülikool.

Eesmärgiks oli tabada filme enne nende DVDle jõudmist internetti riputava võrgustiku The Scene juhid.

Uuringufirma Forrester analüütik Mark Mulligan seadis uudist kommenteerides kahtluse alla, kas seaduste karmistamine ja arreteerimised ikka aitavad piraatlust vähendada.

«Failijagamisoperatsioonid pole enam tsentraliseeritud ja serverid on vaid üheks hammasrattaks masinavärgis,» ütles Mulligan. «See on nagu tollis narkootikumide konfiskeerimine, mis tegelikult narkokaubandust ei mõjuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles