Kreml: Falloni märkused Vene ohust Balti riikidele on kahetsusväärsed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Vene lipuga.
Sõdurid Vene lipuga. Foto: SCANPIX

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov avaldas kahetsust Briti kaitseministri Michael Falloni hiljutiste märkuste üle, mille kohaselt kujutab Vene president Vladimir Putin reaalset ja vahetut ohtu Balti riikidele.

«Sellised avaldused kutsuvad esile meiepoolse kahetsuse,» ütles Peskov usutluses telekanalile CNN. «Usun, et NATO ja Euroopa Liidu uuemate liikmesriikide avalikkus on väga tundlik vanadest liikmesriikidest, nagu Ühendkuningriik, tulevatele avaldustele.»

«Kõrgete poliitikakujundajate väljaütlemised avaldavad uustulnukatele muljet. Me kahetseme selliseid avaldusi, mida te just mainisite,» ütles Kremli pressisekretär.

Tema sõnul on selge, et sellised avaldused ei soodusta koostööd, julgeoleku tugevdamist ning turvalist ja ennustatavat tulevikku. «Need ei peegelda tegelikku asjade seisu meie ühises Euroopa maailmajaos.» 

Vastates saatejuhi küsimusele Briti ametiisikute kurtmisest Vene sõjalennukite lendude üle Suurbritannia piiride lähistel, ütles Peskov, et iga kord, kui puhkeb «lärm Vene sõjalennukite lendude üle rahvusvahelises õhuruumis, unustatakse meelega või kogemata mainida NATO lennukite, nagu Briti või USA omade analoogilist tegevust rahvusvahelises õhuruumis.

«See on rahvusvaheliselt kokkulepitud praktika, mis on avatud rahvusvahelisele vaatlusele. Tuleb meeles pidada, et seda praktikat tunnustatakse maailmas ühiselt,» sõnas Putini pressiesindaja.

Fallon ütles 18. veebruaril väidetavalt Briti ajakirjanikele, et Venemaa võib Ukraina destabiliseerimisel kasutatud taktikat rakendada ka Balti riikide suhtes.

«Ma olen Putini pärast mures. Ma olen mures tema surve pärast Baltimaadele, mooduses, kuidas ta testib NATOt,» vahendasid Falloni sõnu väljaanded The Times ja Daily Telegraph.

Vene sõjalennukite kohta sõnas ta järgmist: «Kui reaktiivlennukid lendavad Inglise kanalini välja ja allveelaevad liiguvad Põhjamereni, siis mulle paistab, et asi on soojenemas».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles