Ukraina armee alustas raskerelvastuse tagasitõmbamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Debaltseve lähistel tagasitõmbumist alustavad Ukraina sõdurid.
Debaltseve lähistel tagasitõmbumist alustavad Ukraina sõdurid. Foto: SCANPIX

Ukraina relvajõud alustasid riigi idaosas suurtükisüsteemide tagasitõmbamist kogu kontaktjoone ulatuses, teatas täna erioperatsiooni kõneisik Anatoli Stelmah.

«Me alustasime suurtükisüsteemide äraviimist kogu kontaktjoone ulatuses. Paigutatakse ümber 100-millimeetrise kaliibriga relvad, tankitõrjerelvad Rapir. Need viiakse vähemalt 25 kilomeetri kaugusele Minski kokkulepetes määratletud teljelt,» ütles ta.

Ukraina kindralstaap teatas varem, et täna algab raskerelvastuse tagasitõmbamise esimene etapp.

Kokkulepped näevad ette kõigi raskerelvade tagasitõmbamist, et luua vähemalt 50-kilomeetrine julgeolekutsoon 100-millimeetriste või suurema kaliibriga suurtükkide jaoks, 70-kilomeetrine tsoon väiksematele mitmelasulistele raketisüsteemidele ning 140-kilomeetrine raketiseadeldistele Tornado-S, Uragan, Smertš ja taktikalistele (ballistilistele) raketisüsteemidele Totška -U.

Ukraina vägede jaoks algab tsoon tegelikust rindejoonest, separatistide jaoks aga möödunud aasta Minski leppe alusel 19. septembri rindejoonest. Pärast tookordset kokkulepet on separatistid tunginud sügavamale Ukraina sõjaväe kontrollitavale alale.

«Viies ellu Minskis 12. veebruaril saavutatud kokkuleppeid, alustab Ukraina täna 100 millimeetrise kaliibriga relvade tagasitõmbamist kontaktjoonelt. See raskerelvastuse tagasitõmbamise esimene samm leiab aset OSCE (Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni) jälgimisel ja tõestamisel,» ütles kindralstaap täna varem tehtud avalduses.

Kiievist on öeldud, et relvastuse tagasitõmbamist ei alustata enne, kui lõpetatakse tulistamine. Täna hommikupoole tuli teade, et Ukraina idaosas on vajalikud tingimused tekkimas. Viimasel kahel ööpeäval pole hukkunud ka ühtegi Ukraina sõdurit.

«Me läheneme peaeesmärgile - Minski lepete esimese, relvarahu puudutava punkti rakendamisele. See tähendab, et tekkimas on kõik tingimused, mis võimaldaksid meil alustada teise punkti - raskerelvastuse äraviimise - täitmist,»  ütles Ukraina riikliku julgeoleku ja kaitsenõukogu pressiesindaja Andri Lõssenko Kiievis pressibriifingul.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) teatas täna, et separatistid on mõned raskerelvad Donetski oblasti kahest külast tagasi tõmmanud. Ukraina julgeolekunõukogu teatel on niinimetatud separatistid mõnele poole aga ka raskerelvastust juurde toonud.

Raskerelvastuse äraviimine kontaktjoonelt pidi algama hiljemalt 17. veebruaril. Pühapäeval, 22. veebruaril jõudsid osapooled kokkuleppele alustada raskerelvastuse äraviimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles