Krimmist on lahkunud ligi 10 000 krimmitatarlast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmitatarlased protestisid möödunud aastal Krimmi Venemaaga liitmise vastu, kartes ajaloolise tagakiusamise kordumist.
Krimmitatarlased protestisid möödunud aastal Krimmi Venemaaga liitmise vastu, kartes ajaloolise tagakiusamise kordumist. Foto: SCANPIX

Krimmitatarlased kannatavad Venemaa poolt annekteeritud Krimmis tagakiusamise all ja poolsaarelt on lahkunud ligi 10 000 krimmitatarlast, rääkis eile Kiievis krimmitatari aktivist Abmedžit Suleimanov.

«Repressioonid krimmitatarlaste kallal algasid niipea, kui Krimmi tuli Venemaa... Ukraina-meelsel positsioonil krimmitatarlaste tagakiusamine ei ole 2014. aasta märtsist saadik lakanud,» rääkis krimmitatarlaste kõrgeima esinduskogu Krimmitatari Rahva Medžlise liige ja Krimmitatari Rahva Õiguste Kaitse Komitee koordinaator Suleimanov ajakirjanikele.

Krimmitatarlasi röövitakse, nende kodudes tehakse massiliselt läbiotsimisi, neid trahvitakse ja vahistatakse meeleavaldustel osalemise eest, loetles ta.

Suleimanov lisas, et aktivistidel ei lubata Krimmi siseneda ning krimmitatari meediat ja ühiskondlikke organisatsioonide tegevust takistatakse.

Viimaseks tagakiusamise näiteks on inimeste vahistamine veebruaris aasta eest toimunud meeleavaldusel osalemise eest.

«Niisuguste repressioonide tulemusena on poolsaarele jäänud 300 000 krimmitatarlasest ligi 10 000 sunnitud Krimmist lahkuma ja asuma mandri-Ukrainasse,»  ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles