BBC: «džihaadi-John» on tuvastatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüd Mohammed Emwazina tuvastatud islamiäärmuslane ajakirjanik Steven Sotloffi tapmisvideos.
Nüüd Mohammed Emwazina tuvastatud islamiäärmuslane ajakirjanik Steven Sotloffi tapmisvideos. Foto: SCANPIX

Islamiriigi (IS) vägivaldsetes videotes pantvangidel päid otsast lõiganud mässuline, kellele on seni viidatud kui «džihaadi-Johnile», on BBC väitel nüüd tuvastatud.

Mehe nimi on Mohammed Emwazi ja tegu on Kuveidis sündinud Briti kodanikuga. Ta on 20. eluaastates ja elas varem Lääne-Londonis. Briti julgeolekuteenistustele oli ta isik ka varem teada, kuid varem ei soovinud need ta nime operatiivsetel põhjustel avaldada.

Emwazi astus ISi videos esmakordselt üles möödunud aasta augustis, kui ta tappis seal USA ajakirjaniku James Foley. Hiljem nähti arvatavasti just teda veel USA ajakirjaniku Steven Sotloffi, Briti humanitaarabitöölise David Haines’i, Briti taksojuhi Alan Henningi ja USA abitöötaja Abdul-Rahman Kassigi tapmisvideotes.

Mida me teame Emwazi taustast?

Emwazi sündis 1988. aastal Kuveidis, millal ta Suurbritanniasse kolis, ei ole täpselt teada, ent ilmselt õppis ta Londonis Quintin Kynasti akadeemias ja Westministeri ülikoolis.

Julgeolekuteenistuste tähelepanu alla sattus Emwazi esimest korda 2010. aastal, toona märkasid MI5 teda seoses Somaalia äärmuslaste rühmitusega al-Shabaab. Kohtudokumendid mainivad teda kui üht kahest Aafrika sarve piirkonnas äärmuslaste ridades tegutsenud isikust, kes hiljem Suurbritanniasse naasid.

Ühegi terrorismiga seotud paragrahvi alusel pole Emwazit Suurbritannias süüdistatud, ent 2009. aastal, pärast kooli lõpetamist peeti ta kinni Ida-Aafrikas. Toona reisis ta nime Muhammad ibn Muazzam kasutades koos kahe kaaslasega (üks samuti Suurbritannia elanik, teine Saksamaalt) Tansaaniasse, kus kohalikud julgeolekuteenistused neid üle kuulasid. Hiljem Euroopas väitsid mehed, et neile sai seal osaks väärkohtlemine.

Koju naasis Emwazi läbi Hollandi ning arvatavasti küsitlesid teda siis nii Hollandi kui Briti julgeolekuteenistused.

Millal mees Süüriasse läks, ei ole täpselt teada. Esimesed teated tema tegevusest seal pärinevad 2013. aastast ning siis aitas ta Idlibis lääneriikide kodanikest pantvange valvata.

Enne lahkumist uuris MI5 Emwazi tegemisi seoses kahtlusega, et ta võib kuuluda Camdenis ja Loode-Londonis tegutseva äärmuslaste rühmituse tuumikusse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles