Amnesty süüdistab Leedut CIA salavanglate eitamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vangilaager Kuubal Guantánamo lahe äärses mereväebaasis.
USA vangilaager Kuubal Guantánamo lahe äärses mereväebaasis. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International aastaraportis inimõigusolukorrast maailmas heidetakse Leedule ette seksuaalvähemuste õiguste rikkumist ning süüdistatakse riigis tegutsenud USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglate eitamises.

USA senati luurekomitee detsembris avaldatud raportis CIA kinnipidamisprogrammist tuleb muu hulgas ilmsiks mitme Euroopa riigi osalus, ütleb Amnesty.

«Mitmed (Poola, Leedu ja Rumeenia) võõrustasid salajasi kinnipidamiskohti või aitasid muul viisil USA valitsust kümnete kinnipeetavate ebaseadusliku edasitoimetamise, sunniviisilise kadumise, piinamise ja muu väärkohtlemise juures. Üheski neist riikidest ei ole saavutatud märkimisväärseid tulemusi süüdlaste vastutusele võtmises,» kõlab raport.

Dokumendis märgitakse positiivset arengut Poola, Leedu ja Suurbritannia mõningate ohvrite isiklike kaebuste läbivaatamises, kahjustab seda tegevust ikka veel «puiklemine, eitamine ja viivitamine».

USA senati luurekomitee raportis räägiti terrorismis kahtlustatavate piinamisest CIA salavanglates ja ehkki ühtki riiki ei nimetatud, on inimõigusaktivistid veendunud, et kinnipidamiskoht "Violet" tegutses Leedus.

Amnesty kritiseerib neljapäeval avaldatud ettekandes Leedut ka seksuaalvähemuste õiguste rikkumise pärast.

«Seadus, mille eesmärk on kaitsta vähemusi kahjuliku avaliku informatsiooni eest, tõi kaasa hoopis lesbide, geide, bisekusaalide, transseksuaalide ja interseksuaalide (LGBTI) väljendusvabaduse rikkumise,» leiab Amnesty.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles