Halonen peab Balti riikide suhtumist Venemaasse liiga karmiks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen saabumas ELi liidrite erakorralisele tippkohtumisele Brüsselis.
Soome president Tarja Halonen saabumas ELi liidrite erakorralisele tippkohtumisele Brüsselis. Foto: Reuters / Scanpix

Soome president Tarja Halonen kritiseeris teleusutluses Balti riikide ägedat reaktsiooni Moskva aktsioonidele, pidades õigemaks soomlaste kainet ja rahulikku lähenemist.

Haloneni arvates vastas Soome sobivalt ja tasakaalukalt Vene vägede sissetungile Gruusiasse. Baltikumi suunas sõrme viibutades tõdes ta aga, et «palju lihtsam on paati kõigutada kui paigal hoida», vahendas STT uudisteagentuur YLE poliitikasaates «A-studio» räägitut.

 

Soomel pole presidendi hinnangul põhjust võtta sellist jäika liini, kuna Soome tahab säilitada viisakad suhted kõigi naaberriikidega.

Euroopa Liidus vajatakse samuti riike, mis on vabad «sedasorti posttraumaatilistest olukordadest» ning käituvad «külmapäiselt, asjalikult ja konstruktiivselt», rõhutas Halonen.

«Ma olen nõus hinnanguga, mille kohaselt positsioneeris Soome end keskele ja ehk pisut lähemale Venemaale,» märkis ta.

Soome pole presidendi sõnul seejuures mitte põhjapoolseim Balti riik, vaid idapoolseim Põhjamaa. «Me ei ole kunagi olnud kommunistlik riik, ammugi mitte osa Nõukogude Liidust,» toonitas Halonen.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles