Lennukatastroofist lahutas vaid mõni hetk

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahel lennukil õnnestus vältida kokkupõrget.
Kahel lennukil õnnestus vältida kokkupõrget. Foto: SCANPIX

Briti lennuõnnetuste uurimisameti (AAIB) teatel möödusid kaks lennukit juulis Londoni City lennujaama kohal teineteisest väga lähedalt, kuid kokkupõrget õnnestus vältida.

AAIB teatel oli Heathrow´sse teel olnud Türgi lennukompanii reisilennuk Boeing 777, mille pardal oli 232 inimest, ohtlikult lähedal City lennujaamast õhkutõusnud eralennukile Citation 525, mille pardal oli kaks meeskonnaliiget ja üks reisija, vahendas BBC.

27. juulil aset leidnud ohtliku intsidendi asjaolusid kajastanud raporti kohaselt asus eralennuk vaid 30-60 meetrit reisilennukist allpool. Kaks lennukit asusid teineteisest vähem kui kilomeetri kaugusel ning halva ilma tõttu saanuks kokkupõrget vältida vaid kokkupõrke vältimise süsteemi abil.

Raporti kohaselt andis lennujuhtimiskeskus küll Saksa päritolu eralennuki piloodile käsu tõusta 900 meetri kõrgusele, kuid meeskond otsustas sellest hoolimata tõusta 1200 meetri kõrgusele. Samal ajal laskus samale kõrgusele ka Heathrow lennujaamale lähenenud reisilennuk.

Raportist selgus, et eralennukil puudusid vajalikud ohutusseadmed (TCAS II) ning Türgi lennuki meeskond eiras kolme kokkupõrke vältimise süsteemi hoiatust, sest lennuki kapteni sõnul oli ta kindel, et asub eralennukist piisavalt kõrgemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles