Porošenko kutsus saatma Ida-Ukrainasse ELi rahuvalvajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Petro Porošenko.
Angela Merkel ja Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko kutsus reedel telefonivestluses Saksa kantsleri Angela Merkeliga koordineerima jõupingutusi Euroopa Liidu rahuvalvajate saatmiseks Ida-Ukrainasse, edastas presidendi pressiteenistus.

«Ukraina president rõhutas, kui oluline on koordineerida jõupingutusi rahuvalvekontingendi saatmiseks Ukrainasse ja märkis, et Kiiev on huvitatud sellise kontingendi moodustamisest Euroopa Liidu missioonina,» seisis Porošenko pressiteenistuse teates.

Samuti arutasid Porošenko ja Merkel Minski lepete rakendamist. «Presidendi sõnul peab Ukraina pool lepetest kinni erinevalt mässulistest, kes leppeid ei austa.»

Ukraina riigipea ja Saksa valitsusjuht olid ühel meelel, et Euroopa Liit peaks suhetes Venemaaga omistama kohast tähtsust kõigi osapoolte kohustusele rakendada Minski leppeid, seisis teates.

Porošenko pressiteenistuse teatel arutasid riigipea ja kantsler ka Ukraina majanduslikku olukorda ning võimalikke lisameetmeid selle stabiliseerimiseks. «Angela Merkel lubas jätkuvat toetust Ukrainale Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) uue, laiendatud programmi raames. Osapooled jõudsid kokkuleppele jätkata sisulist dialoogi kahe riigi valitsuste, eriti rahandusministrite vahel.»

12. veebruari Minski relvarahulepe nägi ette relvarahu jõustumist 15. veebruaril ning raskerelvastuse tagasitõmbamise alustamist mitte hiljem kui kaks päeva pärast seda.

Lahingutegevus Ida-Ukrainas on viimaste päevade jooksul oluliselt vähenenud. Viimase ööpäeva jooksul langes konfliktitsoonis küll kolm Ukraina sõjaväelast, ent sellele eelnenud paar päeva möödusid ohvriteta.

Ukraina sõjaväe neljapäevasel teatel alustasid valitsusväelt rindejoonelt raskerelvastuse tagasitõmbamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles