Moskva: gaasitarnetele Donbassile eelnegu Kiievi kirjalik loobumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi hoone.
Gazpromi hoone. Foto: SCANPIX

Venemaa on valmis tarnima isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariiki gaasi otse vaid tingimusel, et Ukraina riigiettevõte Naftogaz loobub kirjalikult tarnetest neisse piirkondadesse, ütles Vene energeetikaminister Aleksandr Novak reedel telekanalile Rossija 24.

«Vaid kirjaliku kinnituse olemasolul, seni me kuuleme üksnes Naftogazi suulisi avaldusi,» lausus Novak.

Pinged Ukraina ja Venemaa vahel gaasitarnete üle tekkisid eelmisel nädalal, kui Ukraina riiklik gaasifirma Naftogaz katkestas lühiajaliselt gaasitarned Donbassile, tuues põhjenduseks sõjategevuse põhjustatud kahjustused gaasitransporditaristule. Vene gaasikontsern Gazprom alustas seepeale piirkonna gaasiga varustamist.

Naftogaz taastas sama päeva õhtul gaasitarned Donbassile ning süüdistas Gazpromi lepingu rikkumises. Gazprom nõudis Ukrainalt vahepealse perioodi jooksul tarnitud gaasi eest maksmist, millest Naftogaz aga keeldus.

Naftogaz taotleb Gazpromilt reedeks ja laupäevaks 54,9 miljonit kuupmeetrit gaasi ning 10 miljonit kuupmeetrit päevas ajavahemikul 1.-5. märtsini, teatas firma reedel.

Naftogazi sõnul ei tarninud Gazprom ajavahemikul 22.-26. veebruarini ettenähtud mahus gaasi.

Gazprom peaks pidama rangelt kinni taotlusest tarnida ettemakstud gaasi, teatas firma.

«Naftogaz ootab nõutud mahus ettemaksuga tasutud gaasi tarnimist läbi heakskiidetud tarnepunktide. Gazpromi tarnete ettearvamatus muudab töö selle tarnijaga raskeks,» ütles firma pressiesindaja Aljona Osmolovska.

Pressiteates seisis ka, et Euroopa tarbijatele tuleks gaasi transportida läbi Ukraina, sõltumata Gazpromi tarnetest Naftogazile. «Vaatamata sellele, et Gazprom on Naftogazile juba viis päeva kokkulepitust vähem gaasi tarninud, tarnib Ukraina Euroopa Liidule nõutud mahus gaasi.»

Gazprom hoiatas neljapäeval, et kui Kiiev uut ettemakset ei tee, peatab firma veebruari lõpus gaasitarned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles