Džihaadi-Johni sugulased on Kuveidis järelvalve all

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannist pärit džihadist Mohammed Emwazi ehk Džihaadi-John Islamiriigi videos.
Suurbritannist pärit džihadist Mohammed Emwazi ehk Džihaadi-John Islamiriigi videos. Foto: SCANPIX

Võimud uurivad Mohammed Emwazi ehk Džihaadi-Johni sugulasi Kuveidis, äärmusrühmituse Islamiriik (IS) väidetava hukkaja kodumaal, teatas kohalik meedia pühapäeval.

Kuveidis elab ja töötab mitu Emwazi sugulast, kellel nagu temalgi on Briti kodakondsus.

«Julgeolekuagentuurid jälgivad neid (Emwazi sugulasi) 24 tundi päevas,» teatas ajaleht Al-Qabas. Kohalikud võimud pole kinnitanud, kui palju Emwazi sugulasi riigis viibib.

Teiste seas viibib Kuveidis ka Džihaadi-Johni isa, keda võimud kavatsevad üle kuulata, teatas ajaleht Al-Rai, viidates anonüümseks jäänud julgeolekuallikatele.

Viimati külastas sunniitliku äärmusrühmituse hukkamisvideotel väidetavalt figureeriv Emwazi Kuveiti 2010. aastal.

Emwazi  sündis Kuveidis, aga perekond kolis Londonisse, kui poiss oli kuus aastat vana. Ta kasvas üles Lääne-Londoni keskklassilinnajaos Põhja-Kensingtonis, kus, nagu hiljem selgus, tegutses islamiäärmuslaste võrgustik.

Terrorivastase sõja ohvrite õiguste eest võitlev organisatsioon CAGE, mis avaldas aastaid väldanud kirjavahetuse Emwaziga, väidab, et nooruki radikaliseerumine sai alguse 2009. aastal, kui ta pärast ülikooli Tansaaniat külastas.

Emwazi  ise rääkis, et tegu oli puhkusereisiga, aga pärast seda sattus ta luureagentuuri MI5 huviorbiiti ja Briti võimud süüdistasid teda plaanis liituda Somaalias võitleva äärmusrühmitusega Al-Shabaab.

Emwazit süüdistatakse USA ajakirjanike James Foley ja Steven Sotloffi ning Briti humanitaartöötajate David Hainesi ja Allan Henningi, samuti USA abitöötaja Abdul-Rahman Kassigi mõrvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles