Moskvas toimus Boriss Nemtsovi mälestusmarss

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva kesklinna kogunes täna tuhandeid inimesi marssima reede öösel mõrvatud opositsionääri Boriss Nemtsovi mälestuseks. Üritusest võtab erinevate allikate teatel osa vähemalt 10 000 inimest, kuid mõnede teadete kohaselt on meeleavaldajaid ka 20 000- 25 000.

AFP ajakirjanikud teatasid kohapeal, et Moskvas osales marsil vähemalt 10 000 inimest. Moskva politsei teatel on rongkäigule kogunenud 7000 inimest. «Ligi 4000 on läbinud metallidetektori ala, veel 3000 ootab oma järge. Sündmuse alguseks oli sellel osalema tulnud ligi 7000 inimest,» seisis Moskva politsei pressikeskuse teates.

Rongkäigu üks korraldajaid Aleksandr Rõklin ütles AFP-e, et korraldajate hinnangul osaleb marsil üle 70 000 inimese. «Me usume, et kohale on tulnud üle 70 000 inimese,» sõnas ta, lisades, et paljud üritusele tulnud inimesed ei ole veel metroost väljunud.

Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS

Meeleavaldajad Moskva kesklinnas. Foto: Scanpix

Paljud demonstrandid on kaasa võtnud Nemtsovi pildi, kuid ka plakateid kirjadega «Ta võitles vaba Venemaa eest», «Ta suri Venemaa tuleviku pärast», «Ma ei karda» ja «Propaganda tapab».

Marsi korraldavad Vene Rahvavabaduse Partei (RPR-Parnas), mille kaasesimees Nemtsov oli, Progressipartei, liikumine Solidaarsus ja 5. detsembri partei. Rongkäik algas Moskva aja järgi kell 15.00 (Eesti aeg 14.00).

«Kui me suudame opositsiooni vastu suunatud vihakampaaniat peatada, siis on meil võimalus Venemaad muuta. Kui mitte, siis seisame silmitsi väljavaatega sellele, et hakkavad toimuma massiviisilised konfliktid. Võimud on korrumpeerunud ja ei luba neile tekkida ühtegi ohuallikat. Boriss oli nende jaoks ebamugav,» sõnas marsi eel Reutersile Vene opositsiooniliider Gennadi Gudkov.

Vene riiklikud telekanalid marssi üle ei kanna, küll võib seda jälgida välismaisele publikumile suunatud propagandakanalitest Sputnik ja RT.

Paljud Nemtsovi leinajad süüdistavad mehe surmas Vene telekanalite propagandasaateid, mis on opositsionääre väsimatult kujutanud viienda kolonnina, keda finantseerivad lääneriigid ja kelle eesmärgiks on riiki nõrgestada.

Politseikordon täna Moskva kesklinnas. Foto: Scanpix
Politseikordon täna Moskva kesklinnas. Foto: Scanpix Foto: YURI KADOBNOV/AFP

Peterburis kogunes Nemtsovi mälestusmarsile 2500-3000 inimest, ütlesid AFP ajakirjanikud.

Novosibirskis osales Nemtsovi mälestusüritusel ligi 200 inimest, teatasid linnavõimud. Nemtsovi mälestati teadusraamatukogu ees asuval väljakul, tapetud opositsionääri foto ette toodi lilli ja küünlaid. Ürituse korraldas ühtne opositsioon - Jabloko, RPR-Parnas, Progressipartei ja Demokraatlik Valik.

Novosibriski tänane Nemtsovi mälestusüritus. Foto: Scanpix
Novosibriski tänane Nemtsovi mälestusüritus. Foto: Scanpix Foto: Ilnar Salakhiev/AP

Opositsioonipoliitik Nemtsov tapeti reede hilisõhtul püstolilaskudega Moskva kesklinnas.

Vene opositsioon otsustas tühistada 1. märtsile kavandatud kriisi- ja sõjavastase marsi Marjinos ning otsustas selle asemel korraldada Moskva kesklinnas mälestusmarsi.

Mälestusrongkäik algas Kitaigorodski ülesõidult ja liigub Moskvoretski kaldapealse kaudu Väikesele Moskvoretski sillale ja sealt edasi Suurele Moskvoretski sillale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles