Igor Taro Ukraina päevik: 1.03

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ukraina kaitseministeerium

Täna alates keskööst pole Ida-Ukraina rindel lahingutegevust toimunud, samas oli kaootilist laskmist ja rünnakuid kahel eelneval päeval.

Nagu vene pool armastab viidata, siis nendepoolsed rünnakud on alati «kontrollimatute» üksuste kätetöö, kelle üle polevat Minski kokkulepetega seotud osapooltel võimu. Nii olevat see olnud kõigi kahe eelneva ööpäeva rünnakutega.

Debaltseve lähistel Luganskes proovis selline «kontrollimatu» üksus sooritada pealetungi Ukraina armee positsioonidele, kuid peatati vastutulega. Eelmised kaks vaherahu jõustamist viisid selleni, et mõlemal korral õnnestus venelastel võita juurde teatud alasid, kuna ukrainlased ei avanud tuld enne kui 500-meetriselt distantsilt. Aga selleks ajaks võib olla juba liiga hilja.

Donetski lennuvälja ümbruses tabas venelaste miinipilduja- ja granaadiheitjatuli Tonenkoe, Opõtne, Avdiivka asulaid. Avdiivkas oli ka pealetungiüritus, mis tänu ukrainlaste koondtulele jäi luhtunud katseks. Piski lähistel kasutas Ukraina nüüd samamoodi «kontrollimatute» taktikat. Niipea kui luure avastas vastase koondumise ja pealetungiks valmistumise, tuli sinna maha Gradi kogupauk ja venelastele öeldi, et tegu on mingite kontrollimatute Paremsektori võitlejatega.

Tegelikult on need kaootilised tuleavamised «relvarahu» perioodil päris ohtlikud. Võitlejad on enamasti lõdvestunud olekus ja kui kuhugi laagrisse ühtäkki paar-kolm miini kukub, siis on palju haavatuid, kuna ei osata karta. Nii hukkus kaks päeva tagasi üks ajakirjanik ja tema saatja Piskis - kummalgi polnud killuvesti ega kiivrit. Arvasid, et on rahulik, aga uitav miin kukkus lähedal ja said kildudega pihta.

Stanica Luganskas oli eelneval ööpäeval juhus, kus elektrikud tulid tänu relvarahule kõrgepingeliini parandama, aga niipea kui kraananool õhku tõsteti, avasid venelased tule. Rohkem pole seal tegevust olnud.

Viimane koht, kus veel täristati oli Širokino liinil Mariupolist ida pool. Seal olid kasutuses suurekaliibrilised kuulipildujad ja AGS-id. Need pole raskerelvad, aga kahju teevad ikkagi. Eriti AGS-id, mis lasevad kiirelt 1,7 km kaugusele granaate, mis plahvatades kildusid laiali saadavad.

Ukraina armee on teatanud, et viib raskerelvad eemale. OSCE on täheldanud ka vene üksuste manööverdamist kokkupuuteliinist eemale - päris muljetavaldavad kolonnid Gradide, iseliikuvate suurtükkidega, soomukite saatel. Kõik kohalikust külapoest soetatud. Samal ajal ütleb ukrainlaste luure, et aktiivne «kaubavahetus» üle piiri jätkub. Kodanikud võtsid pausi ja nüüd koguvad ennast. Okupeeritud alade sügavuses juhtub ka üht-teist - viimasel ööpäeval sõitis üks venelaste varustusauto fugassile. Ilmselt ukrainlaste võitlusgrupid tegutsevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles