Boriss Nemtsov ei ole esimene Putini kriitik, kes elu kaotas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädala reede hilisõhtul lasti Moskvas maha Venemaa opositsioonijuht Boriss Nemtsov ning ta ei ole esimene president Vladimir Putini kriitik, kes on elu kaotanud.

Nemtsovi tulistati neli korda ning ta suri kohe, edastavad Reuters ja The Guardian.

Nemtsovi tunti kui Putini ja Ukraina sõja karmi kriitikut ning ta l olevat olnud tõendid, mis näitavad, et Venemaal on Ukrainas toimuva sõjalise konfliktiga otsene seos.

Opositsiooniaktivistid nimetasid Nemtsovi tapmist Kremli kätetööks ning eilsel Nemtsovi mälestusmarsil kanti plakateid «Venemaa Putinita».

Venemaa võimud eitasid, et neil oleks Nemtsovi tapmisega seost. Putin nimetas Nemtsovi tapmist tellimustööks ning kinnitas, et mõrvarid saadetakse kohtu ette. Putin edastas oma kaastundeavalduse Nemtsovi emale.

Nemtsovi surm kasvatas nende nimekirja, kes Putinit kritiseerides on salapärasel kombel elu kaotanud.

Putini võimuloleku ajal veel hukkunud kriitikuid:

Tšetšeenia sõja vastu olnud Sergei Jušenkov lasti maha ta kodumaja ees 2003. aasta aprillis.

Vaid natuke varem oli ta registreerinud oma partei sama aasta detsembris toimunud valimiste jaoks. Varem oli Jušenkov kritiseerinud 1999. aastal aset leidnud korrusmaja pommiplahvatust ning 2002. aasta Moskva teatri pantvangidraamat, mis nõudis üle 100 inimese elu.

Jušenkov oli ka see, kes edastas endise FSB agendi Aleksandr Litvinenko informatsiooni ajakirjanik Anna Politovskajale. Nii Litvinenko kui Politovskaja kaotasid elu.

Jušenkovi surmas mõisteti süüdi üks ta parteikaaslane, kes kinnitas kohtu lõpuni, et ta on süütu.

Väljaande Novaja Gazeta ajakirjanik Juri Šekoškin haigestus 2003. aasta juulis müstilisse haigusse, millesse ta 16 päeva pärast nakatumist suri. Venemaa prokuratuuri teatel ei olnud see seotud millegi kriminaalsega.

Šekoškinit tunti kui Venemaa organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni karmi kriitikut. Tema kolleegid saatsid andmeid ta haiguse ja surma kohta välismaa uurijatele, kuid surma põhjust ei suudetud kindlaks teha.

Rahvusvaheline ajakirjanike organisatsioon Commitee to Protect Journalists (CPJ) peab tema surma mõrvaks.

Majandusajakirja Forbes Venemaa versiooni peatoimetaja Paul Klebnikov lasti maha 2004. aasta juulis kui ta oli minemas töölt koju.

Klebnikov avaldas karme ja paljastavaid artikleid vene eliidi seotusest korruptsiooni  ja organiseeritud kuritegevusega. Vene meedia teatas, et Klebnikovi lasid maha tšetšeenid.

Läänes peeti tema tapmist palgamõrvaks, kuid pärast pikaajalist uurimist ei jõutud mõrvarite jälile. USA president George W. Bush pöördus Vene võimude poole nõudmisega, et õiged tapjad tabataks ja kohtu alla antaks.

Venemaa uuriv ajakirjanik Anna Politovskaja kaotas elu 2006. aasta oktoobris ning see tapmine sai rahvusvahelises meedias laialdast vastukaja.

Novaja Gazeta ajakirjanik Politovskaja kirjutas Venemaa inimõiguste rikkumistest ja korruptsioonist. Naine lasti maha ta kodumaja liftis.

2014. aasta kevadel mõisteti Politovskaja tapmises süüdi viis meest, kellest kahele määrati eluaegne vangistus. Putin vandus, et teeb kõik leidmaks selle tapmise taga olijad. Ei ole seni teada, kes tellis selle palgamõrvaks peetava tapmise.

Elu kaotas ka endine FSB agent Aleksandr Litvinenko, kes põgenes Suurbritanniasse, kuid kes mürgitati seal 2006. aasta lõpul.

Briti arstid ei suutnud ta elu päästa ning ta suri 2006. aasta detsembris. Hiljem paljastus, et ta oli saanud polooniumimürgituse.

Litvinenko oli enne oma mürgitamist süüdistanud FSBd salamõrvade korraldamises ja inimröövides ning ka 1999. aasta Moskva korrusmaja pommiplahvatuses. Lisaks uuris ta Anna Politovskaja surma.

Litvinenko surm on Londoni kohtus uuesti arutamisel.

Venemaa oligarh Boris Berezovski leiti ta Londoni kodust vannist surnuna 2013. aasta märtsis.

Berezovski kuulus varem Venemaa võimueliiti, kuid tal tekkisid poliitilised erimeelsused Vladimir Putiniga. Prantsusmaa kaudu Suurbritanniasse emigreerunud Berezovski oli enne surma Putini valitsuse karm kriitik.

Berezovski surma peetakse ka enesetapuks, kuid täit selgust ei ole seni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles