Netanyahu sõitis Washingtoni Iraani tuumatehingut nurjama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Vabariiklaste kutsel Washingtoni sõitnud Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu sõnas, et tema ülesandeks on takistada Iraaniga tuumatehingu sõlmimist.

Homme esineb Netanyahu kõnega USA kongressis, kuhu kutsusid teda president Barack Obama teadmata vabariiklased. Osa demokraate on juba teada andnud, et ei kavatse Netanyahut kuulama minna ning Obama ise on tema selja taga tehtud küllakutsest raevus.

Netanyahu sõnas Tel Avivis enne lennukile minekute, et läheb Washingtoni saatusliku, isegi ajaloolise tähtsusega ülesandega. «Ma tunnen Iisraeli kodanike, meie riigi ja kõigi meie rahvaste pärast siirast ja sügavat muret. Ma annan endast kõik võimaliku, et meie tulevik kindlustada,» ütles ta.  

Netanyahu lisas, et tunneb end kõigi iisraellaste esindajana, isegi nende omana, kes temaga ei nõustus. «Tunnen end kogu juudi rahva esindajana,» ütles ta.

Demokraatliku partei juudist senaator Dianne Feinstein nimetas Netanyahu sõnavõtte ülbeks ja ennast täis olevaks. «Ta ei seisa sel kombel minu eest. Tegu on pigem ülbe avaldusega. Juudi kogukond on nagu kõik teised kogukonnad: seal sees on erinevate arvamustega inimesi. Ma siiralt usun, et selline ülbus ei tule Iisraelile kasuks,» sõnas ta.

Läänemaailma liidrid loodavad enne selle kuu lõppu jõuda Iraaniga tuumatehingu põhipunktides kokkuleppele, ennetades Teheranil tuumapommi arendamist ja lubades riigile sanktsioonide kergendamist.

Netanyahu on välja öelnud, et igasugune lepe, mis ei keela otsesõnu Iraani tuumaprogrammi täielikult ära, pole piisav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles