Vene meediaväljaanded: Nemtsovi mõrv muutis alatiseks Venemaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillesülemid Moskvas Boriss Nemtsovi mõrvapaigas.
Lillesülemid Moskvas Boriss Nemtsovi mõrvapaigas. Foto: SCANPIX

Vene opositsionääri Boriss Nemtsovi mõrv muutis alatiseks Venemaad, kirjutasid täna riigi meediaväljaanded. Eile toimus Moskvas kümnete tuhandete inimeste osavõtul mälestusmarss Nemtsovile.

Boriss Nemtsovi mõrv kujunes sama erakordseks, kui poliitik ise oli, kirjutas ärileht Kommersant esikülje artiklis, mille juures oli foto eilsest Moskva marsist. Vene meediakanalid eile seda üle kandnud, küll võis üritust otseülekandena jälgida välismaisele publikule suunatud propagandakanalites Sputnik ja RT

«Nemtsovi mõrv Kremli müüride lähedal tõi kaasa psühholoogilise barjääri ületamise, pärast mida on Venemaa vältimatult teistsugune,» kirjutas Vedomosti oma esiküljel.

Pärast Nemtsovi šokeerivat tapmist on paljud inimesed öelnud, et nad ärkasid üles teistsugusesse riiki, kirjutas veebiportaal gazeta.ru ja nimetas eilset Moskva meeleavaldust marsiks hirmu vastu.

«Tegelikult oleme vähemalt aasta aega elanud riigis, mis on teisitimõtlemise võrdustanud reetlikkusega ja mõned olid valmis selle nimel tapma. Eile nad tapsid sõnadega ja täna on hakanud tapma kuulidega,» kirjutas gazeta.ru.

Vene sõltumatu ajaleht Novaja Gazeta kirjutas, et Nemtsov sai küll regulaarselt tapmisähvardusi, kuid ei võtnud neid tõsiselt. «Viimaste aastate jooksul olen saanud üüratu hulga ähvarduste, õelutsemiste ja provokatsioonide osaliseks. Ma olen selle suhtes välja arendanud teatava immuunsuse,» tsiteeris väljaanne Nemtsovi mulluse aprilli intervjuud.

Kremli-meelne tabloid Komsomolskaja Pravda kirjutas, et Nemtsovi mõrva poliitilised motiivid on ebausutavad. «Keda meie riigis kunagi puhtalt poliitilisel põhjustel on mõrvatud?» päris väljaanne juhtkirjas. «Siin pole ju Ukraina. Siin on paljud inimesed tapetud raha pärast, kuid ei leia küll kedagi, kes on poliitilistel põhjustel mõrvatud.»

Novaja Gazeta nimetas Nemtsov mõrva hetkeks, millest pole võimalik tagasi pöörduda. «See viib Vene sisepoliitika radikaalse destabiliseerumiseni, mille tagajärgi ei ole võimalik ette ennustada,» kirjutas väljaanne.

Kommersant tõi välja, et Nemtsovi tapmine mõjutab Vene kuvandit üle kogu maailma ning kui juhtunule ei järgne põhjalikku uurimist, siis võib see olla argument Moskva suhtes karmi joone hoidmise pooldajate kasuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles