Kasparov ei sõida Nemtsovi matusele isikliku julgeoleku tõttu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Kasparov
Garri Kasparov Foto: SCANPIX

Male kunagine maailmameister ja nüüdne Vene opositsionäär Garri Kasparov ei sõida isikliku julgeoleku kaalutluste tõttu Moskvasse Boriss Nemtsovi matusele, kirjutab tänane Le Figaro.

Intervjuus Reutersile ütles ta, et ei kavatse osta ühe otsa piletit.

Opositsionäär Nemtsov lasti maha reede hilisõhtul Moskva kesklinnas Bolšoi Moskvoretski sillal. Tema matused toimuvad 3. märtsil.

Pärast mõrva andis Kasparov intervjuu Ukraina portaalile Fokus. Ta ütles, et Vladimir Putin  nüüd vaevalt et tapmiskorraldust andis, kuid tema loodud on atmosfäär, kus niisugused kuriteod on saanud võimalikuks.

«Praegu ei saa keegi täpselt öelda, kes tulistas, kuid tema tapjaks on režiim. Ma kahtlen, et Putin andis käsu. Mulle tundub, et see on olukord, kus kõige kalgimad elemendid, juba täiesti raevunud, leiavad, et võivad lasta maha ebasoovitavaid inimesi,» rääkis ta Fokusele.

Kasparov lahkus Venemaalt juunis 2013, kui talle saadeti kutse tulla föderaalsesse juurdluskomiteesse vestlusele. Sama aasta novembris taotles ta Läti kodakondsust, kuid seda talle ei antud. Küll aga sai ta märtsis 2014 Horvaatia passi omanikuks.

Kasparov elab valdavalt Ameerika Ühendriikides ja ihukaitsjaid ei kasuta, vahendas Reuters. Ta ei tunneta, et elu oleks ohus seni, kuni ta hoiab Venemaalt eemale.   

Reutersi ajakirjanik küsis, kas tal on edasiminekuks olemas mingi poliitiline strateegia. «Mul pole strateegiat. See pole malemäng. Males on reeglid,» ütles ta.  

Kasparovi selgituse järgi on poliitilistel aktivistidel Venemaal manööverdamiseks vähe ruumi, rääkimata poliitilise strateegia arendamiseks. «Mis strateegiat siin olla saab, kui sind võidaks tappa?» küsis ta.              

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles