Pakistani politsei vahistas sadu vaktsineerimisest keeldunud lapsevanemaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine Rawalpindis.
Vaktsineerimine Rawalpindis. Foto: SCANPIX

Pakistani loodeosa politsei on vahistanud üle 450 inimese, kes on keeldunud laskmast oma lapsi lastehalvatuse vastu vaktsineerida, teatasid täna võimud.

Peshawari politseiülema asetäitja Riaz Khan Mehsud ütles, et vaktsineerimisest keeldumise eest on vahi alla võetud 471 lapsevanemat. Vahistamised toimusid peamiselt Peshawari äärelinnades, mis 

Pakistan on üks kolmest riigist maailmas, kus lastehalvatus on endiselt endeemiline, võimude jõupingutused lapsi vaktsineerida põrkuvad vanemate ja äärmuslaste vastuseisule.

Äärmuslased süüdistavad vaktsineerijaid spionaažis ning vangistavad ja tapavad neid küllaltki sageli. Samuti väidavad nad, et vaktsineerimine on hoopiski vandenõu moslemite steriliseerimiseks. 

Kõige levinum on viirus riigi rahutus loodeosas, kus vaktsineerijaid kõige enam rünnatakse. Täna algas seal uus suur vaktsineerimiskampaania, mille eesmärgiks on vaktsineerida 2,7 miljonit last.

Vaktsineerimine Lahore äärelinnas.                                                                                   Foto: Scanpix
Vaktsineerimine Lahore äärelinnas.                                                                                   Foto: Scanpix Foto: Mohammad Sajjad/AP

Möödunud aastal registreeriti Pakistanis 306 lastehalvatuse juhtumit, mis on viimase 14 aasta kõrgeim näitaja. Tänavu on tuvastatud juba üheksa nakatumist.

Islamabadis elav Sharjeel jäi lastehalvatuse tõttu ratastooli.                                         Foto: Scanpix
Islamabadis elav Sharjeel jäi lastehalvatuse tõttu ratastooli.                                         Foto: Scanpix Foto: B.K. Bangash/AP

Möödunud kevadel teatas Valge Maja, et CIA enam vaktsineerimisprogrammide varjus ei tegutse. Põhjuseks just nimelt see, et nõnda seati ohtu nii tervishoiutöötajad kui võitlus ohtlikke haigustega. 

Väidetavalt tegutses CIA Pakistanis võltsvaktsiiniprogrammi kattevarjus Osama Bin Ladeni asukohta tuvastades. Töömeetoodist loobumisele tõukasid CIA-d mitmed rünnakud Pakistanis tegutsevate lastehalvatuse vastu vaktsineerimisega tegelevate tervishoiutöötajate vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles