USA suursaadiku säuts ärritas Küprose valitsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose president Nikos Anastasiades Vene presidendi Vladimir Putiniga.
Küprose president Nikos Anastasiades Vene presidendi Vladimir Putiniga. Foto: SCANPIX

Küprose valitsus kritiseeris täna Nikosias resideeruva USA suursaadiku säutsu, mis puudutas president Nikos Anastasiadese Moskva-visiiti ning Vene opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsovi tapmist.

Ühendriikide suursaadik Küprosel John Koenig kirjutas eile suhtlusvõrgustikus Twitter: «Mida arvab küprose rahvas nädalast Venemaal Küproselt vaadatuna? Anastasiadese visiit ja avaldused, #Nemtsovi tapmine?»

President ütles riigitelevisioonile, et Koenigi märkused olid «väga ebadiplomaatilised» ning aitavad USA-Küprose suhteid vaid «jahedamaks» muuta.

Valitsuse pressiesindaja Nikos Christodoulidese sõnul olid Ühendriikide diplomaadi märkused «parimal juhul kasutud».

Koenig tegi hiljem avalduse, milles ütles, et tema säutsu oli «valesti mõistetud».

«On kahetsusväärne, et mõnede hinnangul seostasin neid kahte teemat. See ei olnud minu kavatsus,» sõnas ta. «Tahaksin selgitada, et minu eesmärk ei olnud ei provotseerida ega millelegi vihjata. Tahtsin lihtsalt saada küprose rahvalt reaktsiooni kahel erineval teemal.»

Säuts moodustas täna osa laiemast arutelust.

Väidetavalt on Washington väljendanud muret Anastasiadese Moskva-visiidi üle, mille käigus sõlmiti leping, millega Vene sõjalaevad said loa Küprose sadamaid kasutada.

Anastasiades lõpetas neli päeva kestnud Venemaa-visiidi peatselt pärast Nemtsovi tapmist reede hilisõhtul.

Moskvaga traditsiooniliselt lähedastes suhetes Nikosia on eitanud Venemaale riigi idarannikul baasi pakkumist ning öelnud, et kaasajastas vaid varasemat Vene sõjalaevade sadamakülastusi puudutavat lepingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles