Moskva: Soome luba laserkaugusmõõtjate saatmiseks Kiievile on lubamatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome valitsuse otsus anda luba Ukrainale laserkaugusmõõtjate tarnimiseks, mida saab eeldatavasti paigaldada tulejuhtimissüsteemidele ja kergerelvadele on Moskvas «suurt hämmingut» tekitanud, teatas Vene välisministeerium täna.

Soome valitsus andis 26. veebruaril firmale Noptel loa eksportida Ukrainale 1000 laserkaugusmõõtjat LRF200.

«See samm ei ole Ukraina rahu ja stabiilsuse huvides, eriti veel praegu, mil raskete jõupingutuste tulemusena on ilmnenud märgid edusammudest Ukraina sisekonflikti rahumeelse lahendamise suunas liikumisest Minski lepete ja ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 2202 alusel,» seisis Vene välisametkonna avalduses.

«Surmava relvastuse potentsiaalsete elementide tarnimist võib Kiiev tõlgendada otsese toetusena sõjapartei liinile,» nähtus avaldusest. «Soome valitsuse otsus on vastuolus riigi juhtkonna kinnitustega pühendumusest Ukraina rahuprotsessile ning Soome kohustustele seoses relvatarnetega.»

Otsus «on vastuolus ka Soome rahvusvaheliste kohustustega relvastuse ekspordikontrolli alal, sealhulgas 2008. aasta 8. detsembrist pärineva Euroopa Liidu «ühispositsiooniga», mille kohaselt liikmesriigid lubasid «mitte eksportida vahendeid, mis provotseeriksid või pikendaksid relvakonflikte või süvendaksid olemasolevaid pingeid või konflikte tarne sihtriigis», teatas Vene välisministeerium.

Samuti on Helsingi otsus vastuolus rahvusvahelise relvakaubandusleppe ning OSCE põhimõtetega, lisas ministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles