Mõrvatud opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsovi matus toimub täna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädala reedel lasti Moskvas Kremli vahetus läheduses maha Venemaa opositsioonijuht Boriss Nemtsov.

Uudisteagentuuri TASS andmetel maetakse Nemtsov täna, 3. märtsil ta pere palvel Trojekurovskoje kalmistule.

Trojekurovskojele on maetud veel üks Venemaa opositsionäär, ajakirjanik Anna Politovskaja, kes kaotas elu 2006. aastal.

Enne matuseid toimub Moskvas inimõigustega tegelevas Sahharovi-keskuses Nemtsovi mälestusüritus.

Leinajad saavad Nemtsovi sarga juures temaga hüvasti jätta kella 10  - 14 kohaliku aja järgi.

Majandusväljaande The Wall Street Journal andmetel osaleb Nemtsovi matustel ka Vene valitsuse esindaja, kuid mitte president Vladimir Putin.

Vangistatud opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi ei saa Nemtsovi matustel osaleda. Moscow Times andmetel lükkas Moskva kohus Navalnõi matustel osalemise palve tagasi.

Navalnõi sai 15 päeva pikkuse vanglakaristuse lendlehtede jagamise eest, millega kutsuti moskvalasi osalema Ukraina sõja vastases protestis.

Nemtsovi mõrv tegi protestimarsist leinamarsi.

Mitmed välisriikide poliitikud teatasid, et Venemaa ei luba neid riiki, kuna nende eesmärgiks on osaleda Boriss Nemtsovi matusel.

Üks neist oli lätlasest Euroopa Parlamendi saadik Sandra Kalniete ning teine Poola parlamendi ülemkoja spiiker Bogdan Borusewicz.

Nemtsovi elukaaslane Anna Duritskaja, kes oli ta mahalaskmise võtmetunnistajaks, pääses koduarestist ja tal lubati sõita koju Ukrainasse Kiievisse.

55-aastase Nemtsovi mõrvamise motiiv ei olnud eilse seisuga veel teada, kuid Vene opositsioon ja lääneriigid peavad seda poliitiliseks mõrvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles