Süürias hukkus koos kurdidega võidelnud endine Briti mereväelane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kodanik Konstandinos Erik Scurfield poseerib kurdi võitlejate keskel.
Suurbritannia kodanik Konstandinos Erik Scurfield poseerib kurdi võitlejate keskel. Foto: Uncredited/AP

Süürias hukkus koos kurdidega äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlev endisest mereväelasest Suurbritannia kodanik teatas täna pešmergavägede komandör.

Kurdi rahvakaitseüksused (YPG) teatasid, et tegemist on Barnsleyst pärit Konstandinos Erik Scurfieldiga.

Kurde toetav briti aktivist rääkis BBCle, et võttis YPG palvel juba ka ühendust mehe perekonnaga. YPG palus perekonnalt küsida, kas mehe võib märtrina Süüriasse matta.

YPG teatas, et vabatahtlik briti märter suri esmaspäeval Qamishli linnast läänes asuvas Tel Khuzela külas. Kurdide teatel jätkuvad piirkonnas kokkupõrked end Islamiriigiks nimetava äärmusrühmitusega.

Välismaised vabatahtlikud on liitunud kurdivägedega peamiselt läbi Kurdi Rahvakaitseüksuste (YPG) Facebooki lehekülje.

Kurdide ridades on hukkunud vähemalt üks välisvõitleja veel, austraallane Ase Johnson.

«Me oleme teadlikud väidetest, et Süürias suri Suurbritannia kodanik,» ütles BBCle Ühendkuningriigi välisministeerium. Lisaks meenutas ministeerium, et on juba mõnda aega soovitanud Süüriasse reisimisest hoiduda, sest Ühendkuningriik ei paku seal enam ühtegi konsulaarteenust. «Kuna meil ei ole Süürias esindust, on ka väga raske saada kinnitust vigastuste ja surmade kohta ning meie võimalused seal Briti kodanikke toeatada on äärmiselt piiratud.»

USA ja Suurbritannia ei pea kumbki ebaseaduslikuks oma kodanike suundumist Iraaki ja Süüriasse IS-i vastu võitlema.

BBCle teadaolevalt võitlevad 30 000 liikmelise kurdide armee ridades ka ligi 100 lääneriikide kodanikku, nende seas veel mõned britid.

Islamiriigi äärmuslastega on arvatavasti liitunud üle 500 Suurbritannia kodaniku ja veel tuhandeid läänest tulnuid.

BBC julgeolekukorrespondent Frank Gardner kommenteeris, et valitsust võivad ilmselt oodata süüdistused topeltstandardite järgimises. Süüriasse sõitev Suurbritannia kodanik, keda kahtlustatakse ISiga liitumise plaanides, võidakse kinni pidada juba lennujaamas. Teise poolega ühinejaid aga ei puututa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles