Vējonis: Vene valitsus otsustas teadlikult vaenlaseks hakata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene-meelsed separatistid Donetskis.
Vene-meelsed separatistid Donetskis. Foto: SCANPIX

Vene valitsus langetas teadliku otsuse muutuda partneri asemel vaenlaseks, ütles Läti kaitseminister Raimonds Vējonis täna Riias.

Viimane aasta on olnud äratuseks Euroopa kaitsesüsteemile, ütles Vējonis parlamentidevahelisel välis-, kaitse- ja julgeolekukonverentsil.

«Venemaa käivitatud sõjaline agressioon Ukrainas oli pöördepunkt. Me oleme tunnistajaks terrorirühmituse Islamiriik tegevusele Lähis-Idas ning samal ajal näitavad rünnakud Pariisis ja Kopenhaagenis, et terrorismi oht kasvab.  Liikmesriigid ELi lõunapiiril on silmitsi ebaseadusliku immigratsiooni tõsise väljakutsega. Tänasele Euroopa julgeolekule on esitanud väljakutse ka hübriidsõja ohud,» ütles minister.

Vējonise sõnul on esile tõusnud uus julgeolekukeskkond, mida iseloomustab «ebastabiilsus».

«Need ei ole mingid lühiajalised raskused, vaid uus reaalsus, mille järgi me peame ümber struktureerima ja tugevdama oma julgeoleku- ja kaitsesüsteemi,» ütles Läti kaitseminister, kelle sõnul on vaja üle vaadata Euroopa julgeolekustrateegia ning tugevdada Euroopa ja USA koostööd, edendades kompaktsust ning jätkata tööd efektiivse kriisihaldussüsteemiga.

Lätis lõpeb homme parlamendi korraldatud konverents, millest võtab osa umbes 300 eurosaadikut, mitmed ELi ja NATO ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles