Euroopa välisministrid peavad Pakistani abistamist tähtsaks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani poiss üleujutuste tagajärjel hävinenud kodus.
Pakistani poiss üleujutuste tagajärjel hävinenud kodus. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid, sealhulgas Eestit esindav Urmas Paet, kinnitasid täna välisasjade nõukogul, et olukord Pakistanis pärast suuri üleujutusi nõuab Euroopa Liidu abi jätkumist.

Eelkõige kaubandusküsimustele keskendunud nõukogu arutas ka vabakaubanduslepingu sõlmimist Lõuna-Koreaga, majanduspartnerluslepingute sõlmimise hetkeseisu Euroopa Liidu ning Aafrika, Kariibimere ja Vaikse ookeani riikide vahel. Ministrid toetasid uut Euroopa Liidu investeerimispoliitikat.

Pakistani humanitaarabi vajadus lähiajal säilib ning ministrid olid ühel nõul, et katastroofi ulatust arvestades tuleb rahvusvahelist abistamist jätkata.

«Seega peab Eesti Euroopa Komisjoni otsust eraldada Pakistanile täiendavad 30 miljonit eurot igati asjakohaseks,» sõnas välisminister Urmas Paet.

«Eesti saadab Pakistani oma eksperdid Rahvusvahelise Humanitaarpartnerluse Koostöövõrgustiku ühisele missioonile, lisaks annetas Eesti miljon krooni Maailma Toiduprogrammi tegevuse toetuseks,» lisas ta.

Euroopa Liit on seni andnud Pakistanile humanitaarabi 70 miljonit eurot, liikmesriikide kogupanus küünib 150 miljoni euroni.

Arutelud vabakaubanduslepingu sõlmimiseks strateegilise partneri Lõuna-Koreaga jätkuvad esmaspäevasel üldasjade nõukogul. Ministrid loodavad, et ka majanduspartnerluslepingud Euroopa Liidu ning Aafrika, Kariibimere ja Vaikse ookeani riikide vahel saavad sõlmitud.

«Suhted nende riikidega peavad edasi liikuma, kasulik on see kõigi osapoolte majandusele ja kaubandusele,» selgitas Paet.

Välisminister lisas, et arvestades eelolevat Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumist novembris, soovib Euroopa leida oma arenguriikide partneritega ühise meele lepingu tingimuste osas nii kiiresti kui võimalik.

Esimesel mõttevahetusel Euroopa Liidu investeerimispoliitika üle toetati üksmeelselt värsket algatust, mis võimaldab luua raamistiku uuteks investeerimislepinguteks Euroopa Liidu ja kolmandate riikide vahel.

See parandab Euroopa Liidu investorite juurdepääsu turgudele, suurendab õiguskindlust ning investorite kaitset kolmandates riikides. Enamik liikmesriike, sealhulgas Eesti, soovivad, et seni kahepoolsete lepingutega tagatud investorite kaitse säiliks ja paraneks Euroopa Liidu tasemel lepingutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles