Türgis lasti maha Tadžikistani opositsiooniliider

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ööl vastu tänast lasti Istanbulis maha Tadžikistani opositsionäär Umarali Kuvvatov, kes viimastel aastatel oli teravalt kritiseerinud president Emomali Rahmoni ja tema perekonda, edastas Türgi portaal Haberler.com.

«Tundmatu isik lasi Istanbulis Aksarai rajoonis kell 22.30 kohaliku aja järgi maha Tadžikistani poliitiku Umarali Kuvvatovi, kes oli opositsioonilise Guruhi-24 (Grupp-24) üks alusepanijatest,» vahendas portaal.      

«Kuvvatov õhtustas ühe tuttavaga kohvikus, pärast seda astus välja tänavale, kus tundmatu isik ta maha laskis. Politsei ei oska ründajate arvu kohta praegu veel midagi öelda.»

Opositsionääri olid varem pidanud kinni nii Araabia Ühendemiraatide kui Türgi võimud ja seda Tadžikistani võimude palvel, kuid mõlemal korral lasti ta vabaks. Abu Dhabi ja Ankara pidasid Tadžikistani ametivõimude esitanud tõendeid Kuvvatovi väljasaatmiseks ebapiisavaks.   

4. märtsil määras Dušanbe kohus Guruhi-24 liikmele Umedžon Salihovile 17,5 aasta pikkuse vanglakaristuse, mõistes ta enne süüdi ekstremismis ja president Rahmoni solvamises.

See oli esimene Guruhi-24 liikmele määratud karistus. Ülemkohtu otsuse järgi on kõnealune opositsiooniliikumine kogu riigis keelatud, mullu oktoobris tunnistati see äärmuslikuks.

Peaprokuratuuri väitel on viimase poole aasta jooksul võetud kinni vähemalt kümme Guruhi-24 poolehoidjat. Juhtkonna kinnitusel on kinnipeetuid tegelikult 32, kuid paljud võeti kinni Venemaal ja anti seejärel Tadžikistani võimudele välja.

Tänavu jaanuaris väitis riikliku finantskontrolli ja korruptsioonivastase võitluse ameti juht Abdufattoh Goib, et Kuvvatovit süüdistatakse mitmes finantskuriteos ning pantvangide võtmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles