Igor Taro Ukraina päevik 05.03

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuolukord 05. märtsil
Ukraina julgeolekuolukord 05. märtsil Foto: mediarnbro.org

Ida-Ukrainas jätkub raskerelvade liigutamine rindejoonest eemale, kusjuures seda peaks tegema mõlemad pooled. Samal ajal jätkuvad episoodilised tulelöögid Svitlodarski (Debaltseve), Donetski ja Širokino (Mariupoli) suundadel.

Esimesena liigutas Ukraina armee rindejoonelt ära 100-millimeetrised tankitõrjekahurid Rapira, nende arv pole ka eriti suur. Samuti on tulnud teated 152-millimeetriste iseliikuvate suurtükkide 2S3 Akaatsia äraviimisest ning reaktiiv-raketikomplekside Grad ümberpaigutamisest.

Järgmisena on Ukraina armee valmis ära viima ka Gradi «suurema venna» ehk Uragani süsteemid. Relvade lahkuviimisest raporteerivad mõlemad osapooled, OSCE käib kolonne vaatlemas ja Minski kokkulepetega ettenähtud piire maastikul näitamas. Usalduse tase pole seejuures eriti suur, ukrainlased ei usu, et Vene üksused oma raskerelvasid püsivalt ümber paigutavad. Arvatakse, et tehakse natuke näitemängu OSCE-le, pärast mida liigub kõik tagasi ja peidetakse angaaridesse rinde lähedal. Sellele võib kinnitust anda fakt, et vaatlejatel ei lubata venelaste poolt inspekteerida relvastuse uut paiknemiskohta. Nii võib ühte suurtükki kasvõi 10 korda edasi-tagasi liigutada, samal ajal kui ülejäänud üheksa seisavad kuskil traktorikuuris.

Ja relvade liigutamine ei tähenda, et tuletegevus oleks täielikult lõppenud. Tegelikult kasutatakse häirivat tuld edasi Donetski lennujaama ümbruses, eile sai Avdiivka elurajoonide piirkond tabamuse Gradi süsteemist, üks naisterahvas hukkus. Samamoodi on miinipildujatuld olnud Širokino all. Horlivka piirkonnas on täheldatud uute tankiekipaažide saabumist Venemaalt. Nagu me juba teame, on tegu mitteametlike vene kutseliste sõjaväelastega. Tankimeeskondi ikkagi suvalistest vabatahtlikest välja ei õpeta ega kokku harjuta.

Debaltseve kohta tuli uus info, et eile jõudis sealsesse raudtee-kaubajaama suur laadung moona ja relvi Venemaalt. Vene nn separatistide allikad levitasid selle kohta videot ja Ukraina pool tunnistab, et nii ongi. Mis tähendab, et Ukraina peastaabi väited Debaltseve raudteesõlme hävitamisest ja rivist väljaviimisest ei vastanud tõele.

Nad põhjendasid Debaltseve mahajätmist sellega, et sealset infrastruktuuri ei saa kasutada nagunii järgneva 8-10 kuu jooksul. Nüüd näeme, et see info ei vasta tõele. Ja mida see ütleb võimalike relvatarnete kohta lääneriikidelt - kuidas on võimalik anda relvi või kaasaegseid relvasüsteeme sellisele väejuhatusele, kes pidevalt vassib?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles