Venemaa: Stalini eraarhiiv on 95 protsendi ulatuses kättesaadav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude propagandaplakat Jossif Stalinist.
Nõukogude propagandaplakat Jossif Stalinist. Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu kunagise juhi Jossif Stalini eraarhiivist on nüüdseks avalikkusele kättesaadav 95 protsenti, ülejäänud viis protsenti jäävad veel salastatuks vastavalt riigisaladusi puudutavale Vene seadusandlusele, ütles Vene riigiarhiivi juht Andrei Artizov täna.

«Nende hulka kuuluvad luureandmete, riikliku julgeoleku ja relvatootmisega seotud dokumendid. Sinna kuuluvad ka rahvusvahelised tegevused ja mõnede teiste riikide esindajate tehtud otsused, mis jäid pikaks ajaks salastatuks vastavalt kahepoolsetele lepetele,» lausus Artizov.

Venemaal tehakse dokumendid avalikkusele kättesaadavaks 75 aastat pärast nende loomist, lisas ta.

Vene riiklikus sotsiaalpoliitilises arhiivis ja Vene riigiarhiivis pole informatsiooni juurdluste kohta, ütles sotsiaalpoliitilise arhiivi juht Andrei Sorokin.

«Mitmed nendest juhtumitest sisalduvad haruarhiivides. Tegemist on dokumentidega, mis sisaldavad siiani piiratud ligipääsuga isikuandmeid. See (piirang) on veel jõus seetõttu, et oleme 1937.-1938. aastal toimunud repressioonide, niinimetatud «suure terrori» ajastu perioodist, 75 aasta möödumise lävel,» sõnas Sorokin.

«Suure terrori (ajastu) kõikide faaside poliitilisi otsuseid sisaldavad dokumendid ja kõik sellele eelnevad materjalid on täielikult avatud ning igaüks saab nendega töötada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles