Arheoloog Islamiriigi hävitustööst: peame päästma, mis võimalik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. sajandist enne Kristust pärinev reljeef Nīmrūdis asunud paleest.
9. sajandist enne Kristust pärinev reljeef Nīmrūdis asunud paleest. Foto: SCANPIX

Kultuuriväärtuste hävitamine ajaloolises Nīmrūdi linnas on traagiline, ütles Iraagi arheoloog Lamia al-Gailani intervjuus BBC-le.

Gailani viitas sellega end Islamiriigiks tituleeriva sunniitliku organisatsiooni hävitustööle 13. sajandil enne Kristust rajatud Nīmrūdis. ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni (UNESCO) juht Irina Bokova nimetas toimuvat sõjakuritööks.

Londonis asuvas Arheoloogia Instituudis teadurina töötava Gailani sõnul ei uskunud ta kunagi, et selline asi saab võimalikuks. Ühtlasi märkis arheoloog, et vajalik oleks sõjaline sekkumine päästmaks seda, mis hävitustööst alles jääb. «Me peame päästma, mis on alles,» märkis Gailani.

Iraagi võimude kinnitusel on Islamiriigi võitlejad asunud hävitama Nīmrūdi, mis paikneb 30 kilomeetri kaugusel Islamiriigi kontrolli all olevast Iraagi suuruselt teisest linnast Mosulist. Ajalooväärtusi üksnes ei hävitata, vaid müüakse ka mustal turul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles