ELi välispoliitikajuht ei poolda Ukraina relvastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid Artemivski lähistel.
Ukraina sõdurid Artemivski lähistel. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini võttis täna sõna USA rahvaesindajate soovituse vastu tarnida Ukrainale relvi võitluseks venemeelsete separatistidega.

USA kongressi esindajatekoja spiiker John Boehner ning rühm demokraate ja vabariiklasi saatsid president Barack Obamale kirja, milles kutsutakse üles Ukrainat relvadega abistama.

EL ei ole üleskutset toetanud. Mogherini ütles täna ELi välisministrite kohtumisel, et «Euroopa Liit teeb juba piisavalt» ning rõhutas, et kõige tähtsam on veebruaris Minskis sõlmitud relvarahuleppe jõustamine.

Ida-Ukraina konfliktialale täiendavate relvade suunamise vastu on sõna võtnud ka Saksa kantsler Angela Merkel.

Mogherini sõnul «on Ukrainal praegu vaja mitte ainult tema suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse täielikku austamist, vaid ka rahu».

Austria välisminister Sebastian Kurz ütles, et relvatarned üksnes õhutavad sõjalist konflikti. «Meie eesmärk peab olema relvarahu, mitte eskalatsioon.»

USA seadusandjate väitel on Minski lepped kindlustanud separatistide ja Venemaa võite, mistõttu tuleb Ukraina toetuseks kiiresti täiendavaid samme astuda. EL on nende arvates kriisi lahendamiseks liiga aeglane ja leebe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles