Mogherini: uued sanktsioonid Venemaale ei ole hetkel päevakorral

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles täna, et esialgu Venemaad Ukraina konflikti tõttu uute sanktsioonidega ei ähvardata, vaja on tagada relvarahuleppe täielik jõustumine.

Veebruaris Minskis sõlmitud leppe jõustamisega näib minetav paremini kui septembrikuisega, kuid olukord on endiselt äärmiselt ebakindel.

«Seni ei ole relvarahu täiuslik, aga suund on kindlasti positiivne,» ütles Mogherini Riias enne ELi välisministrite kohtumist.

Ta vastas jaatavalt küsimusele, kas Moskvale täiendavate sanktsioonide kehtestamise võimalus on ikka veel päevakorral. «Neid ei tühistata enne, kui konfliktipiirkonnas juhtub midagi tõesti head ja teisalt oleme me alati valmis vajadusel survet suurendama.»

«Aga ma ei alusta sellest. Ma alustan positiivsetest sammudest, mida Euroopa Liidul on võimalik astuda, et asjad toimima hakkaksid.»

Mogherini rõhutas relvarahu, eriti raskerelvade kontaktjoonelt äratõmbamise jälgimise tähtsust ning osutas vajadusele tugevdada Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlusmissiooni.

Sama rõhutas ka Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier, kelle sõnul tuleb eeskätt pingutada relvarahuleppe toimimise nimel, ja reedesel kohtumisel arutatakse, kuidas OSCE missiooni tõhusamaks muuta.

«Saksamaa seisukoht on selge - see sõltub Minski leppe täitmisest,» ütles ta. «Hetkel me püüame taas seda protsessi kiirendada.»

Välisministrite mitteametliku kohtumise päevakorras sanktsioone ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles