Endine Vene politsenik mõisteti CIA spioonina 15 aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla.
Vangla. Foto: Liis Treimann

Moskva kohus mõistis riigireetmise eest 15 aastaks vangi endise politseiniku, kes tabati väidetavalt USA Luure Keskagentuuri (CIA) tarvis dokumente võltskivi alla peitmast.

Roman Ušakov mõisteti eile süüdi katses edastada Vene siseministeeriumi kodeeritud dokumente CIA-le, teatasid Vene uudisteagentuurid.

Süüdistaja Viktor Antipov ütles, et endine Krasnojarski politseinik tabati teolt - ta oli peitmas CIA tellitud dokumente võltskivi alla. Sama kivi alt leiti ka 37 000 eurot sularaha ja CIA tänukiri.

Ušakov on üks paljudest viimasel ajal paljastatud «spioonidest», kellest suurem osa on seotud Ukrainaga. 2014. aasta algusest saadik on ainuüksi Moskvas riigireetmise kahtlusega kinni peetud üheksa inimest.

Vaatlejate hinnangul püüavad võimud sel moel teisitimõtlemist maha suruda.

«See on täielik absurd,» ütles eriteenistustele pühendunud analüütik Irina Borogan AFP-le ja lisas, et Ušakovi lavastas süüdi ilmselt Vene föderaalne julgeolekuteenistus FSB.

«Krasnojarskis ei ole mitte midagi, mis võiks CIAd huvitada,» tõdes ta. Analüütiku sõnul kuulas FSB tõenäoliselt pealt mehe kõnet USA saatkonda ja mõtles välja kavala plaani, kuidas endine korravalvur vahele võtta ja vangi panna.

Inimõiguslastele teeb muret riigireetmise ja spionaaži määratluse laienemine ja ähmastumine president Vladimir Putini kolmandal ametiajal 2012. aastal. Ebamäärased seadused võimaldavad süüdistada pea iga inimest, seal hulgas neid, kel on juurdepääs riigisaladustele.

Nii esitati jaanuaris spionaažisüüdistus seitsme lapse emale Svetlana Davõdovale, kes väidetavalt helistas Ukraina saatkonda, et edastada infot Vene sõjaväe liikumise kohta. Naine lasti kümnete tuhandete allkirjadega petitsiooni survel vanglast vabaks, aga talle esitatud süüdistusi ei ole tagasi võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles