Maailm taunib islamistide hävitustööd Iraagis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi avaldatud foto kultuuripärandi hävitamisest Mosuli muuseumis.
Islamiriigi avaldatud foto kultuuripärandi hävitamisest Mosuli muuseumis. Foto: SCANPIX

Kogu maailmas avaldati täna muret sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) hävitustöö pärast Iraagis iidses Assüüria linnas Nīmrūdis, mida ÜRO on nimetanud «sõjakuriteoks».

Veebruaris Mosuli muuseumi laastanud ja selle raamatukogu põlema pannud IS tegi eile buldooseritega maatasa Nīmrūdi varemed, teatas turismi- ja muististeministeerium.

Muinsuskaitseametnikud rääkisid, et islamistid tõid eelmisel nädalal veokid Mosulist 30 kilomeetrit kagus Tigrise kaldal asuvasse Nīmrūdi. «Me ei tea veel, kui ulatuslikult see on hävitatud,» ütles üks ametnik.

Nīmrūd on järjekordne ohver džihadistide süstemaatilisena näivas hävitustöös Iraagi kultuuripärandi kallal.

«Ma olen masenduses. Aga see oli vaid aja küsimus, nüüd tuleb video ära oodata. Kurb lugu,» ütles New Yorgi Stony Brooki ülikooli iraaklasest arheoloog Abdulamir Hamdani, kelle sõnul on ISilt oodata hävitustöö kohta propagandafilmi.

Nīmrūd asutati 13. sajandil eKr. ja seda peeti Assüüria ajajärgu pärliks. 19. sajandil hakkasid sellest ajast säilinud reljeefid ning paleeväravaid valvavad hiiglaslikud tiibade ja inimpeaga härjakujud maailma muuseumidesse jõudma.

«Nende plaan on hävitada Iraagi kultuuripärand,» ütles Hamdani. «Järgmine on loomulikult Hatra,» lisas ta, viidates UNESCO kultuuripärandi nimekirja kantud 2000 aasta vanusele linnale Mosulist 100 kilomeetrit lõunas.

ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni (UNESCO) juht Irina Bokova mõistis Nīmrūdi hävitustöö karmilt hukka.

«Me ei saa vaikida. Kultuurimälestiste sihipärane hävitamine on sõjakuritegu ning kutsun kõiki piirkonna poliitilisi ja usulisi juhte üles seisma vastu sellele uuele barbaarsusele,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles