Ajaleht: Soome kaitsejõud moodustasid kaks salajast eriüksust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome riigilipp
Soome riigilipp Foto: SCANPIX

Kahe eriüksuse loomiseks on Soome kaitsejõududel läinud kümme aastat, madalat profiili hoidvate üksuste tähtsus suureneb pidevalt.

Üks professionaalsetest sõduritest koosnev üksus on maavägede spetsiaalne jäägrikompanii, teine aga mereväe erioperatsioonide üksus, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Avalikkuses pole kumbagi näha, kuigi tegemist on kaitsejõudude kahe kõige kõrgemas valmisolekus oleva n-ö meeskonnaga.    

Hea väljaõppe saanud professionaalide vajalikkus kerkis esile pärast Ukraina sõja puhkemist, kui Venemaa kasutas eriüksuslasi Krimmi nn hübriidsõjas.

Kaitsejõudude ülem kindral Jarmo Lindberg rääkis mullu sügisel toimunud riigikaitsekursustel, et kaasajal on sõjapidamises raskuspunkt luurel ja eriüksustel, õhuväel ning kaudtule kasutamisel.    

Kaitsejõud alustasid spetsiaalse jäägrikompanii ja mereväe erioperatsioonide üksuse ülesehitamist professionaalselt tegutsevateks meeskondadeks aastatel 2004-2005.

«Kulub kümme aastat, enne kui eriüksuslane saab valmis,» mõtiskles kommodoor Raimo Pyysalo. «Väljaõppes järgneb üks kursus teisele.»

Soome eriüksustel oma peastaapi pole, nagu see on näiteks Rootsis, Taanis ja Norras. Nende tegevust juhitakse maavägede ja merejõudude peastaapidest. «See töötab niigi. Järgmise viie aasta jooksul tuleb kaaluda, kas oma peastaap annaks äkki mingit kasu,» rääkis Uti jäägrirügemendi ülem kolonel Petri Mattila.    

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles