Saksamaa: Moskva toetab OSCE takistamatut juurdepääsu Ukrainas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE vaatlejad Donetski lennujaama varemetes.
OSCE vaatlejad Donetski lennujaama varemetes. Foto: SCANPIX

Venemaa on nõus, et Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlusmissioon peab saama relvarahu täitmise jälgimiseks takistamatu juurdepääsu Ida-Ukraina konfliktipiirkonnale, ütles täna Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.

Vene välisminister Sergei Lavrov ja Steinmeier kutsusid reedel suurendama OSCE vaatlejate arvu Ida-Ukrainas praeguselt 452lt 1000ni.

«Ministrid tegid OSCE alalisele nõukogule ettepaneku langetada otsus erivaatlusmissiooni mandaati laiendada ja tugevdada kontingenti 1000 vaatlejani, ning varustada see täiendavate tehniliste ja finantsvahenditega,» ütles Vene välisministeerium ministrite telefonivestlusele tuginedes.

«Otsustav on loomulikult see, et OSCE pääseks sinna, kuhu tal seni ei ole juurdepääsu olnud,» ütles Steinmeier pärast Euroopa Liidu välisministrite mitteametlikku kohtumist Riias.

«Eilsetel kõnelustel Berliinis ning president Vladimir Putini ja Saksa kantsleri (Angela Merkeli) jutuajamisest saime me vähemalt Vene poolelt kinnitust, et OSCE-le tuleks tagada takistamatu juurdepääs.»

OSCE peasekretär Lamberto Zannier ütles reedel, et Ukraina missiooni põhiprobleemiks ei ole vaatlejate arv, vaid ligipääs.

«Meie peamiseks probleemiks pole hetkel mitte vaatlejate hulk, vaid ligipääs. Laiemat ligipääsu omades saaksid nad palju tõhusamalt tegutseda,» märkis Zannier. «On alasid, kuhu me lihtsalt ei pääse.»

Steinmeieri sõnul sai ta Lavrovilt kinnituse ka selle kohta, et OSCE-l lubatakse kontrollida raskerelvade konfliktijoonelt äraviimist, mis on 12. veebruari Minski relvarahuleppe peamine tingimus.

«OSCE ei hakka edaspidi mitte ainult raskerelvade tagasitõmbamist jälgima, vaid kontrollib ka, kuhu need raskerelvad viiakse,» seletas ta. «See oleks julgeolekuolukorra seisukohast otsustav edasiminek.»

Steinmeieri sõnul kindlustaks see, et raskerelvade tagasitõmbamine on tegelik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles