CIA direktor teatas organisatsiooni ümberkorraldamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA logo
CIA logo Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan andis korralduse organisatsiooni ümberkorraldamiseks, millega soovitakse suurendada juhtide aruandekohustust ning tõhustada agentuuri võimekusi ajal, mil see pole suutnud anda piisavat teavet ülemaailmse tähtsusega küsimustes.

Brennan teatas CIA isikkoosseisu ümberstruktureerimisest, sealhulgas agentuuri häkkimisoskuste tõhustamiseks mõeldud osakonna loomisest.

Üheksa ametnikku analüüsisid kolm kuud CIA haldusstruktuuri. Lisaks vaadati ka alasid, kus organisatsiooni bürokraatia ei töötanud efektiivselt ja mida CIA asejuht David Cohen nimetas «valupunktideks».

Muudatused viiakse ellu ka nende luureaukude parandamiseks, mida CIA pole siiani suutnud korralikult katta, sõnas Brennan.

Tihtipeale pole ebaõnnestumise korral võimalik vastutusele võtta ühte konkreetset isikut, lisas ta.

«Sooviksin saada paremat aimu, mitmes informatsiooni- ja ligipääsuküsimuses,» ütles Brennan.

Ümberkorralduste raames tahetakse ühendada traditsiooniliselt eraldiseisvaid analüüsi ja spionaaži osakondi. Vana süsteemi põhiselt allusid spioone värbavad ja salamissioone läbiviivad ametnikud ühtedele, luureandmeid analüüsivad ning presidenti ja teisi ametnikke briifivad ametnikud teistele ülemustele.

Uue kava alusel koondatakse osakonnad 10 keskusesse, mis tegelevad teatud teemade või piirkondadega. Mõned taolised keskused on juba olemas, sealhulgas terrorismivastase võitluse keskus, kus analüütikud ja praktikud tegutsevad juba teist aastakümmet luuretegevuse ja droonirünnakutega terrorivõrgustiku Al-Qaeda vastu.

Iga keskust asub juhtima abidirektor, kes omakorda vastutab kõigi tema haldusalasse kuuluvate luuremissioonide eest. Sinna kuuluvad muu hulgas salaoperatsioonid, spionaaž, analüüs, välispartneritega suhtlemine ja logistika.

Kriitikute hinnangul mõjutab taoline lähenemine kogutavate andmete ja analüüsi objektiivsust, sest ametnik ei pruugi osata end distantseerida infost, mille on kogunud keegi, keda ta tunneb.

CIA esinduste süsteem jääb paika, sõnas Brennan. Enamik neist paiknevad Ühendriikide saatkondades ning ühes esinduses asuv agent võib töötada teiste esinduste missioonide heaks.

Muudatused ei vaja kongressi heakskiitu ning rakendatakse CIA praeguse eelarve raames, ütlesid agentuuri ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles