ÜRO erisaadik kutsus EL-i kehtestama Liibüale mereblokaadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa Koidiku võitlejad Bir al-Ghanam'i lähedal.
Liibüa Koidiku võitlejad Bir al-Ghanam'i lähedal. Foto: SCANPIX

ÜRO Liibüa erisaadik kutsus täna Euroopa Liitu kehtestama Liibüale mereblokaadi, et vältida relvade smugeldamist Liibüa relvarühmitustele, riigi nafta ebaseaduslikku eksporti ja tekitada Itaaliale vajalik julgeolekupuhver.

Bernardino Leon ütles usutluses Itaalia ajalehele Corriere della Sera, et blokaad on vajalik ning see on ainus asi, mida EL saab praegu Liibüa olukorra mõjutamiseks igal juhul ära teha.

«See on meede, mida EL saab koheselt rakendada; paisake jõud Liibüa rannikuvete valvamiseks. Itaalia ei suuda seda üksi teha. Ta vajab abi,» lausus Leon.

Erisaadik väljendas kindlust, et selline missioon pälviks ÜRO Julgeolekunõukogu heakskiidu.

Leon andis intervjuu Maroko pealinnas Rabatis, kus ta vahendab Liibüa rivaalitsevate parlamentide esindajate esimest kõnelustevooru.

Eelmisel nädalal soovitas ÜRO ekspertide kogu luua Liibüa jaoks merevaatlusjõud eesmärgiga jälgida relvaembargost kinnipidamist ning takistada nafta ebaseaduslikku eksporti.

Liibüal on Aafrika suurimad naftavarud, ent ekspertide sõnul on valitsus kaotanud kontrolli enamiku riigi naftarajatiste üle.

Suurendatud sõjalaevade kohalolek Vahemerel leevendaks Itaalia hirme sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) seotud võitlejate ja Liibüast Vahemerd ületades Itaaliasse jõuda üritavate põgenike üle.

EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles Riias, et EL-is käivad arutelud Brüsseli toetuse üle Liibüa tulevasele rahvusliku ühtsuse valitsusele.

«See võib võtta mingisuguse merelise kohaloleku kuju, ent me oleme praegu alles algfaasis, mistõttu ei ole võimalik üksikasjadesse laskuda,» lausus ta.

Liibüa on kaoses alates 2011. aasta kodusõjast, mis lõppes diktaator Muammar Gaddafi kukutamisega.

Riigis eksisteerib mitu valitsust ja parlamenti ning riigi rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus tegutseb eksiilis riigi idaosas Tobrukis. Islamirühmituste koalitsioon Liibüa Koidik kontrollib pealinna Tripolit ja riigi suuruselt kolmandat linna Misratat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles