Iraagi minister kutsub koalitsiooni kultuuriväärtusi kaitsma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO sai Islamiriigi hävitustöö tõttu Mosulis vihaseks.
UNESCO sai Islamiriigi hävitustöö tõttu Mosulis vihaseks. Foto: SCANPIX

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastane USA-juhitav koalitsioon peab püüdma kaitsta arheoloogiamälestisi džihadistide hävitustöö eest, nõudis pühapäeval Iraagi turismi- ja kultuuriväärtuste minister.

IS purustas hindamatuid kultuuriväärtusi Mosuli muuseumis ning tegi seejärel maatasa 13 sajandit enne Kristust rajatud Nīmrūdi linna.

Nüüd on islamistid pööranud oma tähelepanu Mosulist 110 kilomeetrit kagus asuvale äärmiselt hästi säilinud Hatra kindluslinnale, mis on üle 2000 aasta vana ja kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja.

«Taevas ei ole iraaklaste käes. Seetõttu peab rahvusvaheline kogukond nende käsutuses olevate vahenditega tegutsema,» ütles Bagdadis ajakirjanikele Adel Fahad al-Shershab. «Me nõuame õhutoetust,» lausus Shershab.

Küsimusele, kas ta peab silmas koalitsiooni õhulööke arheoloogiamälestiste kaitsmise eesmärgil, vastas minister: «Ma soovin, et rahvusvaheline kogukond ja rahvusvaheline koalitsioon annaks õhulööke terrorismi vastu kõikjal, kus seda leidub.»

Rünnakud Iraagi mälestistele on aset leidnud ISi valduses olevatel aladel põhjaprovintsis Niineves, kus Iraagil ei ole julgeolekujõude, kes oleksid suutelised neile vastu seisma.

Koalitsiooni õhulöökide eesmärgiks on seni olnud nõrgestada ISi sõjalist võimekust Iraagis ja Süürias. Laupäeval teatas koalitsioon 12 õhulöögist Iraagis, neist kahest Mosuli lähedal, milles väidetavalt hävitati ISi üksus ja kaks ekskavaatorit, kuid pole teada, kas need olid seotud ajaloomälestiste hävitamisega.

«Hatra asub kõrbes, kus õhust on võimalik jälgida igasugust liikumist,» lausus Shershab linna kohta, mis kujutab endast unikaalset segu ida ja lääne arhitektuurist.

«Oli oodata, et nad (IS) selle hävitavad,» lisas ta.

Seni on ebaselge, kui ulatuslik on olnud hävitustöö Hatras, mille paksud müürid ja massiivsed hooned pidasid 2. sajandil enne Kristust vastu kahele roomlaste invasioonile.

IS üritab enda sõnul hävitada ebajumalakummardamist soosivaid iidseid esemeid, mis pole kooskõlas nende fundamentalistliku tõlgendusega islamiusust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles