Igor Taro Ukraina päevik: 8.03

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.gov.ua

Ukraina terrorivase operatsiooni staap esitab veidi vastakat infot – ühelt poolt väidetakse, et Minski kokkulepete täitmine kestab, aga teisalt tulevad ettekanded kümnetest tulevahetustest.

Kasutusel on kergrelvad, AGS-id ja kohati ka miinipildujad. Miinipildujatest lähevad piirangute alla 120-mm kaliibriga relvad, 80-sed raskerelvade hulka ei kuulu ja võivad olla tsoonis edasi. Nende tegevusraadius on muidugi ka väiksem.

Tegutsevad ka snaiprid. Viimane surma saanud ukraina sõdur hukkus Piski külas just snaiprikuuli läbi. OSCE on samuti täheldanud Donetski lennujaama ümbruses tuletegevust, kuid polnud võimeline fikseerima, kelle poolt või kust suunast.

Lennujaama piirkonnas tegutseb igasugu üksuseid vene poolelt, k.a ka selliseid, kes lasevad mõlemas suunas. Varem on ukraina eriteenistused ka sellekohaseid lindistusi avaldanud, kus venelased tunnistasid nii Donetski linna kui ka Ukraina armee positsioonide laskmist ühe relvameeskonna poolt. See oli just eelmise relvarahu kehtestamise katse ajal.

Murettekitavad uudised on ka Harkivi oblasti piiride lähistelt, kuhu Venemaa on paigutanud raadioluure võimekust.

Hetkel on Ukraina raporteerinud raskerelvade äravedamisest kokkulepitud piirile. Samal ajal ütleb nende luure, et venelased on koondanud peamistele võimalikele rünnakusuundadele jõudusid. Hranintne – Mariupolist põhjas Volnovahha suunas, Dokutšajevsk – sealsamas lähedal Donetskist lõunas, Donetsk ja Horlivka – sinna on täheldatud tehnika lisandumist. Näib, et tank raskerelvade alla ei kuulu, sest neid liigutatakse rohkem rindejoone suunas.

Ukrainal on seoses tankidega see probleem, et kuigi raporteeritakse uute ühikute üleandmist tehastest, siis kõik pole kuld, mis särab. Väidetavalt on üleantava tehnika hulgas palju praaki, riigi petmine ja varastamine käib edasi – see on Ukraina meedia info, mitte vaenlase propaganda.

Mis okupeeritud alade siseelu puudutab, siis seal on vaatamata relvarahule olnud ühejagu huvitav. Altševskis tehti eile atentaat Prizraki üksuse pealikule Mozgovoile. Tema korteež jäi ette kolmele kaitselaengule. Tegelane sai peahaava, kuid jääb ellu. Separatistid välistavad ukraina diversiooniüksuste tegevuse. Järelikult omavahelised arveteklaarimised. Paar päeva enne oli just mingile teisele kasakale sarnane rünnak korraldatud. Nii et rahvavabariigi jõugupealike elu pole kerge - kogu aeg peab seljatagust jälgima.

Samal ajal kasutavad venelased aktiivselt mehitamata õhusõidukite luurelt terrorivastase operatsiooni alal. Ukraina õhuseire fikseerib lennud, kuid mingil põhjusel ei lasta neid alla. Mõnikord lendavad ka kümnete kilomeetrite kaugusel rindejoonest.

Murettekitavad uudised on ka Harkivi oblasti piiride lähistelt, kuhu Venemaa on paigutanud raadioluure võimekust. Jutt on siis Venemaa poolt Belgorodi oblastist. Vene «rahvamalevlased» Ukrainas on pidevalt ähvardanud ristikäiguga Harkivisse, läbi praeguse rindejoone on see paistnud mõnevõrra ebatõenäoline, kuid siiani pole väga tõsiselt kõneldud võimalikust plaanist B. Ehk siis – otse üle piiri. Harkivist on lähimasse piiripunkti kõigest 38 km. Võimsam reaktiiv-raketisüsteem ulatub ka piiri tagant kesklinna laskma.

Harkivis on regulaarselt midagi plahvatanud ja terroristid on jõudsalt toetanud müüti suurest põrandaalusest liikumisest. Lisaks on seal ka kohaliku võimu eesotsas endiselt üsna kurikuulsad kujud, just oma Janukovitši-aegse tausta tõttu, kes pole ka märkimisväärselt usku vahetanud. Ütleme nii, et keegi on mulle paar päeva tagasi vihjanud, et kõik vaatavad Mariupoli suunas, aga Harkiv on samal ajal täiesti unustatud. Tänaste uudiste valguses tuli see repliik miskipärast meelde.

Formaalselt tegutsevad osapooled Minski kokkulepete raames, tegelikult on õhus ootus – millal taas lahti läheb? Ja kus? Terroristide infokanalid tegutsevad aktiivselt teabealase ettevalmistusega, pajatades iga päev peatsetest «Ukraina armee provokatsioonidest, mis seavad ohtu relvarahu kestmise».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles