Saksa diplomaat: Obama otsustas veebruaris mitte saata Ukrainale relvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama otsustas eelmisel kuul mõlema partei seadusandjaid trotsides mitte saata surmavat kaitserelvastust Ukrainale, ütles kõrge Saksa diplomaat esmaspäeval.

Obama otsustas Ukrainale kaitserelvastuse saatmise päevakorrast maha võtta Valges Majas 9. veebruaril peetud kohtumise ajal Saksa kantsleri Angela Merkeliga, ütles Saksa suursaadik Ühendriikides Peter Wittig usutluses uudisteagentuurile AP.

Tema sõnul nõustus Obama Merkeliga, et «on oluline anda ruumi käimasolevatele diplomaatilistele, poliitiliste jõupingutustele».

«Kaks liidrit vahetasid selles küsimuses arvamusi ning jõudsid üksmeelele mitte saata praegu Ukrainasse surmavat kaitserelvastust,» lausus Saksa diplomaat.

USA valitsuse ametlik positsioon on, et Obama kaalub endiselt Ukrainale tankitõrjerelvade ja teiste kaitserelvade saatmist, tugevdamaks Kiievi võimekust kaitsta oma territooriumi ja sõdureid Ida-Ukrainas.

Tosinkond seadusandjat Ühendriikide mõlemast parteist eesotsas esindajatekoja vabariiklasest spiikri John Boehneriga kutsus Obamat eelmisel nädalal viivitamatult Ukrainale kaitserelvastust saatma, väites, et venemeelsed separatistid on alates Minski relvarahuleppe sõlmimisest 12. veebruaril tegelenud üksnes oma vallutuste kinnistamisega.

Paljud Euroopa valitsused on kaitserelvade saatmise vastu - eriti Saksamaa. Need USA liitlased kardavad, et relvade saatmine tooks Ukrainas kaasa sõjategevuse eskaleerumise ning nn kaudse sõja Venemaaga.

«Leian, et peame hoolikalt kaaluma, kas see kujutaks endast lisaelementi, millest võiks saada ettekääne või päästik Vene juhtkonna vastusammudeks,» lausus Wittig.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles