Hollandi justiitsminister astus hämara tehingu tõttu tagasi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi justiitsminister Ivo Opstelten astus tagasi
Hollandi justiitsminister Ivo Opstelten astus tagasi Foto: SCANPIX

Hollandi justiitsminister astus esmaspäeval tagasi seoses skandaaliga, mille keskmes on prokuröride ja tuntud narkokaubitseja 15 aasta tagune vastuoluline tehing.

«Selle teema asjus on ebamäärane olukord kestnud liiga kaua,» ütles justiitsminister Ivo Opstelten Haagis pressikonverentsil ajakirjanikele. «Võtan kogu vastutuse enda peale, esitasin kuningale lahkumisavalduse.»

Opstelten ja riigisekretär Fred Teeven esitasid lahkumisavalduse mõni tund pärast justiitsministeeriumi teadaannet tõendite leidmisest täpse summa kohta, mis maksti narkokaubitseja Cees H-le - 4,7 miljonit kuldenit (2,4 miljonit eurot).

Tehingu viis 2000. aastal läbi Teeven, toonane justiitsminister. Sellega liikus rahasumma Luksemburgi kontode kaudu Hollandi maksuameti teadmata Cees H-le.

Opstelten ütles eelmisel aastal parlamendisaadikute küsimustele vastates, et tehingu kohta puuduvad tõendid.

«Juurdlus ei leidnud kontoteatisi või teisi dokumente, ent mul on tõepoolest digitaalseid tõendeid 4,7 miljoni kuldeni ülekandmisest Cees H-le,» ütles minister esmaspäeval.

«Pean tunnistama, et info oli tõepoolest kättesaadav ja tulnuks varem avaldada,» möönis ta.

Opstelteni tagasiastumine võimaldab peaminister Mark Ruttel vältida teisipäevale kavandatud potentsiaalselt piinlikku debatti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles