Steinmeier: on aeg arutada Sofia ja Bukaresti Schengeni-kõlbulikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier näitab dokumenti, millega tähistati 135 aasta möödumist Saksa-Rumeenia diplomaatiliste suhete sisseviimist.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier näitab dokumenti, millega tähistati 135 aasta möödumist Saksa-Rumeenia diplomaatiliste suhete sisseviimist. Foto: SCANPIX

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles esmaspäeval, et Berliin on avatud kõnelustele Rumeenia ja Bulgaaria lubamise üle Euroopa Liidu piirikontrollita reisimise nn Schengeni tsooni.

«Oleme valmis toetama sel teemal aruteluprotsessi,» ütles Steinmeier Bukarestis ühisel pressikonverentsil oma Rumeenia ametivenna Bogdan Aurescuga.

Schengeni leping kehtestab piirikontrolli tsooni sisenevatele ja sealt lahkuvatele isikutele, ent tagab kontrollivaba reisimise bloki sees.

Lepingu on allkirjastanud 26 riiki, neist 22 ELi liikmesriigid.

Julgeolekuolukord on muutunud, ent me jätkame jõupingutusi, et mitte-Schengeni riigid vastaksid liikmesuse kriteeriumitele, sõnas Saksa esidiplomaat.

Euroopa Komisjon märkis jaanuarikuises raportis Bulgaaria ja Rumeenia edusamme kohtusüsteemi reformimisel. «Järgmised sammud on siseministeeriumite otsustada,» sõnas Steinmeier.

Rumeenia ja Bulgaaria on olnud EL-i liikmed alates 2007. aastast, ent on üritanud alates 2011. aastast edutult Schengeni tsooniga liituda.

Rumeenia peaminister Victor Ponta ütles detsembris, et Bukarest on viimaks valmis Schengeniga liituma ning seda seisukohta jagab enamik Euroopa liidreid.

Mõned EL-i riigid, nagu Holland on öelnud, et Bukarest ja Sofia peavad tegema liitumiseks korruptsioonivastase võitluse ja piirikontrolli alal suuremaid edusamme. Samuti on reservatsioone esitanud Prantsusmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles