Briti välisminister hoiatab Vene ohu eest Ida-Euroopa julgeolekule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia välisminister Philip Hammond.
Suurbritannia välisminister Philip Hammond. Foto: SCANPIX

Venemaa tegevus Ukrainas kahjustab Ida-Euroopa riikide julgeolekut, hoiatab Briti välisminister Philip Hammond teisipäevale kavandatud kõnes.

Hammondi kõne Briti mõttekojale Royal United Services Institute (RUSI) langeb ajale, mil NATO valmistub õppusteks Balti riikides, kus Venemaa Ukraina-vastane agressioon on suurendanud ebakindlust.

«Seisame nüüd silmitsi Vene liidriga, kes on otsustanud mitte ühineda reeglitel põhineva rahvusvahelise süsteemiga, mis hoiab riikide vahel rahu, vaid püüab seda õõnestada,» seisab kõne eel avaldatud katketes.

«President Putini tegevus - Krimmi ebaseaduslik annekteerimine ning Vene vägede kasutamine Ida-Ukraina destabiliseerimiseks - kahjustab fundamentaalselt Ida-Euroopa suveräänsete riikide julgeolekut,» kavatseb Briti esidiplomaat öelda.

Moskva eitab Lääne süüdistusi, mille kohaselt toetab riik Ida-Ukraina venemeelseid separatiste.

Vene president Vladimir Putin on tunnistanud korralduse andmist Krimmi annekteerimiseks. Ukraina konflikt on nõudnud 11 kuuga üle 6000 inimelu.

Briti endine armeejuht Peter Wall süüdistas teisipäeval Suurbritanniat ja lääneriike uinumises Venemaalt ja sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik sugustelt äärmuslastelt lähtuva ohu taustal.

Wall ärgitas Londonit täitma NATO nõuet kulutada kaitsele kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust ning kritiseeris kaitsekulutuste vähendamist, mis toetub tema hinnangul eeldusele «küllaltki healoomulisest julgeolekukeskkonnast eelseisvaks kümnendiks».

«Me näeme nüüd tagajärgi ilmnemas meie vaoshoituse kujul seista vastu Vene ekspansionismile, sekkumisele meie õhuruumis ja rannikuvetes,» kirjutas Wall.

RUSI avaldas eelmisel nädalal raporti, milles järeldas, et Briti kaitsekulutused langevad praeguse kursi jätkudes aastateks 2020-2021 1,71 protsendile SKTst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles