USA väljaanne: Nemtsovi mõrvas kahtlustatava tšetšeeni pere käitub kummaliselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zaur Dadajev
Zaur Dadajev Foto: SCANPIX

USA väljaanne Time kirjutab, et Venemaa opositsioonijuhi Boriss Nemtsovi mõrva uurimine on algusest peale olnud kummaline ning mõrvas kahtlustatava tšetšeeni perekonna käitumine on jätnud mulje, et Moskva mõjutab neid.

Nemtsov lasti nädala eest Moskvas Kremli vahetus läheduses maha.

Nemtsovi mõrva uurimiskomisjoni arvates saab selles mõrvas kahtlustada moslemitest tšetšeene.

Mõrva põhikahtlusaluseks peetakse tšetšeeni Zaur Dadajevit, kes oli möödunud pühapäeval Moskvas kohtu ees. Ta kuulutas seal valjuhäälselt, et tema prohvet on Muhamed.

«Uurimiskomitee pööras kohe alguses tähelepanu islamistidest ekstremistidele ning paljastati, et Nemtsov võttis sõna jaanuaris Prantsuse satiiriväljaande Charlie Hebdo rünnaku teemal. Nemtsov oli seisukohal, et kõige üle tohib nalja heita, ka islami ja prohvet Muhamedi üle,» kirjutab Time.

See aga olevat solvanud tšetšeenidest moslemeid.

Seda kinnitas ka Tšetšeeni liider, venemeelne Ramzan Kadõrov, kes kirjeldas Instagramis Dadajevit kui oma kodumaa ja usu patriooti.

Nemtsovi lähikondlaste arvates püüab Kreml tšetšeenide süüdistamisega endalt tähelepanu eemale juhtida.

USA meedia andmetel alustasid pereliikmed kohe pärast Dadajevi arreteerimist kummalist mängu. Nii mehe ema kui õde kinnitasid Vene meedias, et tal ei ole Nemtsovi tapmisega seost.

Dadajevi perekond võttis ühendust ka Tšetšeenia tuntuima inimõigusaktivisti Kheda Saratovaga, kuid siis järsku katkestasid temaga suhtlemise.

Saratova arvates sunniti neid selleks.

Umbes sama toimus ka Dadajevi pere poolt palgatud advokaadi Zaurbek Sadahhanoviga. Advokaat suundus Moskvasse, kuid ta ei pääsenud Vene võimude takistuste tõttu Dadajevini.

Advokaadi sõnul oli tema jaoks väga kummaline see, et prokurörid ei esitanud kohtus ühtegi kindlat tõendit Dadajevi seotusest Nemtsovi mõrvaga.

Advokaat ei jõudnud Dadajevi juhtumiga veel korralikult tegelema hakata, kui ta sai perelt teada, et teda enam ei vajata ning leping lõpetati.

«Ma ei tea selle põhjust. Nad lihtsalt ütlesid, et ei vaja enam advokaati,» sõnas Sadahhanov.

Kolleegide sõnul olid Venemaa presidendi Vladimir Putini ühe karmima kriitikuna tuntud Nemtsovile tapmisähvardused igapäevane nähtus.

Need olid siiski seotud ta seisukohtadega Ukraina teemal, mitte aga Charlie Hebdo veresauna ja prohvet Muhamedi pilaga.

Väljaande Time arvates on kummaline, et tšetšeenid maksid Nemtsovile ta islami kommentaaride eest kätte, samas kui ta kõige karmimad sõnavõtud olid seotud Venemaa enda tegevuse ja poliitikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles