Kremli inimõigusnõukogu liige: Dadajev tunnistas piinamise tõttu süüd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled Moskvas Bolšoi Moskvoretski sillal 9. märtsil. Opositsionäär Boriss Nemtsov mõrvati seal 27. veebruari hilisõhtul.
Lilled Moskvas Bolšoi Moskvoretski sillal 9. märtsil. Opositsionäär Boriss Nemtsov mõrvati seal 27. veebruari hilisõhtul. Foto: SCANPIX

Vene opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsovi tapmises kahtlustatav Zaur Dadajev tunnistas «end tõenäoliselt süüdi piinamise tõttu», ütles Kremli inimõigusnõukogu liige kolmapäeval AFP-le.

«On põhjusi, mille tõttu usume, et Zaur Dadajev tunnistas end süüdi piinamise tagajärjel,» ütles Andrei Babuškin, lisades, et ta nägi teisipäeval Dadajevit tema kongis külastades kahtlusaluse kehal arvukalt haavu.

Vene meedia kirjutas teisipäeval, et algselt Nemtsovi tapmises end süüdi tunnistanud Dadajev on meelt muutnud ja eitab süüd.

«Kogu aeg karjuti, et kas sina tapsid Nemtsovi? Ma vastasin, et ei. Mõtlesin, et kui Moskvasse tuuakse, siis ütlengi kohtule kogu tõe. Et ma ei ole süüdi. Kuid kohtunik ei andnud mulle üldse sõna,» ütles Dadajev.

«Ma võitlesin 11 aastat kurjategijatega, kaitsesin Venemaa huvisid ja mulle ei anta sõna,» ütles ta.

Raadiojaam Ehho Moskvõ internetiküljel kirjutatakse, et Dadajevi sõnul tunnistas ta süüd, et päästa sõpra. Dadajev rääkis teda vaatamas käinud avaliku järelevalve komisjoni inimõiguslastele, et oli kinnipidamise hetkel koos oma endise kolleegiga pataljonist Sever Ruslan Jusupoviga. Operatiivtöötajad lubasid Dadajevi kinnitusel tema seltsimehe vabastada, kui Dadajev süüd tunnistab.

Nemtsov lasti maha 27. veebruari hilisõhtul Moskva kesklinnas Kremli lähedal Suurel Moskvoretski sillal, kus ta jalutas oma ukrainlannast tüdruksõbraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles