Videoga lugu: väljakaevamised Bedlami matuseplatsil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti arheoloogid alustasid väljakaevamisi Londonis Bedlami matuseplatsil, kuhu on sajandite eest maetud üle 3000 inimese, nende seas ka katkuohvreid.

Kaevamised eelnevad uuele raudteejaama ehitusele. Kuu aega kestvatel töödel osaleb 60 teadlast, kes asuvad tegema kuuepäevaseid töönädalaid. Ettevõtmist korraldab Londoni muuseumi arheoloogiaüksus.

Bedlami surnuaiale maeti aastatel 1569-1783 – ajastul, mida iseloomustavad nii Shakespeare’i näidendid, Londoni suurtulekahju kui mitu katkupuhangut. Maetute luid analüüsides loodavad teadlased saada uut infot toonase rahva rände, toitumise, elustiili ja demograafia kohta. Samuti loodavad arheoloogid katkuohvrite maiseid jäänuseid analüüsides saada teavet bakteritüve arengu kohta.

Bedlam, mis sai oma nime lähedal asunud maailma esimese psühhiaatriahaigla – Bethlemi kuningliku hospidali järgi – oli omal ajal esimene Londoni linnasurnuaed. Sinna sängitati inimesi, kes ei saanud endale kiriklikku matust lubada või kes eelistasid sinna maetud saada usulistel või poliitilistel põhjustel.

Samuti peaks nende väljakaevamiste käigus välja tulema roomaaegse tee jäänuseid. Juba praegu on leitud sellele viitavaid artefakte – näiteks hobuseraudu ja tuhastatute urne.

Sajandeid tagasi Bedlami maetute skeletid maetakse pärast väljakaevamiste lõppu ümber ühele Ida-Londonis asuvale surnuaiale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles