Ajaleht: Rootsi Vasakpartei saatis nn separatistidele raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi krooni rahakoti vahel.
Rootsi krooni rahakoti vahel. Foto: SCANPIX

Rootsi Vasakpartei (Vänsterpartiet) saatis arenguabiraha Ida-Ukraina nn separatistidele, kirjutab tänane Aftonbladet.

Ajalehe andmetel on nn separatistide organisatsioon Borotba saanud mitu aastat rahalist toetust Vasakpartei arenguabiorganisatsioonilt VIF. Neile edastatud raha on kokku vähemalt 24 000 eurot (219 000 SEK). Raha kanti VIFi arvelt Borotbale üle näiteks selle juhi Sergei Kiritjuki tollase sõbratari isikliku pangakonto kaudu, kirjutab Aftonbladet.

Naine tunnistas ajalehele, et tal pole aimugi, milleks Kiritjuk raha kulutas.  

Kui raamatupidamise kohta taheti saada tõendeid, asusid Kiritjuk ja Borotba asutajaliige Viktor Sjapinov dokumente võltsima, kirjutab Aftonbladet.

VIFi tunamulluse tegevusaruande järgi koostöö Borotbaga jätkus ja seda plaaniti tõhustada. Otsus koostöö lõpetamise kohta pandi kirja eelmise aasta viimasel päeval.  

Vasakpartei kirjeldab Borotbat kui Ukraina vasakorganisatsiooni, mis vastustab natsismi ja toetab feminismi. Rootsi Kaitseuuringute Agentuuri (FOI) ekspert Jakob Hedenskog on teisel arvamusel. Tema hinnangul on organisatsioonil selged nõukogude nostalgia ja separatismisoovi tunnused. See on üks Vladimir Putini võimumängu etturitest, lisas Hedenskog.

Pärast Ukraina sõja puhkemist liitusid paljud Borotba aktivistid nn separatistide relvastatud üksustega.

Kahtlaste rahaülekannete jälile jõuti tänu Borotba raamatupidajale Nina Potarskajale. Ta märkas nimelt, et VIF-le edastatud tšekil oli tema allkirja võltsitud. «Kiritjuk ja Sjapinov valetasid rootslastele, nagu oleks neil raskusi pangakonto avamisega. Hiljem ei osanud nad öelda, kuhu rahad kadusid. Seetõttu valetasid nad taas,» selgitas Potarskaja.

Raamatupidaja kinnitusel ei soovinud mehed, et asi avalikuks saaks. «Nad tahtsid hoida võimalikult madalat profiili, kuna see oli nende viga. Nad andsid kahtlastele tüüpidele kahtlase kokkuleppe alusel raha ja seda ilma allkirjade ning templiteta.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles