Rootsi välisminister kaitses otsust lõpetada Saudi Araabiaga sõjaline leping

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: SCANPIX

Rootsi valitsuse otsus lõpetada kümme aastat väldanud sõjaline koostöö Saudi Araabiaga oli õige otsus, ütles Rootsi välisminister Margot Wallström.

«Ma tunnen, et kui ma räägin demokraatiast ja inimõigustest, on mul rootsi rahva toetus,» ütles Wallström, keda Saudi Araabia välisministeerium süüdistas täna jultunud sekkumises Saudi Araabia siseasjadesse.  

Rootsi põhjendas sõjalisest koostööst loobumist inimõigusrikkumistega Saudi Araabias. Wallström süüdistas Ar-Riyadi ka oma kõne blokeerimises Araabia Liigale, kuna see käsitles ka inimõiguste olukorda piirkonnas. Kõne mustandis, mille Rootsi välisministeerium hiljem avaldas, ei nimetanud aga Saudi Araabiat, kuid selles rõhutati inim- ja naiste õigusi.

Siiski on Wallström varem ka konkreetselt Saudi Araabia kohta sõna võtnud. Nii kritiseeris ta kuningriiki blogija Raef Badawi kohtlemise eest. Badawile määrati islami solvamise eest karistuseks 1000 piitsahoopi ja kümneaastane vangistus.

Saudi Araabia välisministeerium nimetas Wallströmi kriitikat Saudi Araabia inimõiguste olukorra kohta kuningriigile kahjulikuks ning sekkumiseks riigi siseasjadesse, mis pole kooskõlas rahvusvaheliste lepingutega.

Rootsi ja Saudi Araabia valitsus sõlmisid kaitsekoostöö leppe juba Göran Perssoni valitsuse ajal 2005. aastal. Rootsi jaoks moodustas Saudi Araabia veerandi kogu relvamüügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles