Nemtsovi tütar süüdistab oma isa surmas Putinit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žanna Nemtsova oma isa Boriss Nemtsovi matusel
Žanna Nemtsova oma isa Boriss Nemtsovi matusel Foto: SCANPIX

Venemaa tapetud opositsioonijuhi Boriss Nemtsovi tütar Žanna Nemtsova ütles, et ta isa surma eest on vastutav Venemaa president Vladimir Putin.

30-aastase Nemtsova arvates tapeti ta isa poliitilistel põhjustel, edastab BBC.

55-aastane Boriss Nemtsov lasti maha 27. veebruaril Moskvas kui ta koos oma elukaaslasega pärast restorani külastamist koju jalutas.

Venemaa president Putin mõistis mõrva hukka ning kinnitas, et selle sooritajad leitakse ja antakse kohtu alla.

«Mu isa oli kõige karmisõnalisem ja hinnatuim Putini kriitik. Ta nägi ära riigivõimu kitsaskohad ja tõi need päevavalgele. Ta juhtis Venemaa opositsiooni, kuid pärast tema surma on opositsionäärid hirmul,» lausus Nemtsovi tütar.

Börsianalüütikuna töötav ja televisoonis rahandussaadet juhtiv Nemtsova lisas, et ta isa surma uuriv komisjon ei ole sõltumatu ega erapooletu.

Nemtsov sai oma eluajal sageli tapmisähvardusi, kuna ta tõi päevavalgele nii-öelda valgustkartvaid asju, mis võisid Venemaa juhtkonnale kahjulikud olla.

Pärast Nemtsovi surma ilmnes, et tal oli olemas tõendusmaterjal Vene vägede viibimise kohta Ukrainas.

Žanna Nemtsova sõnul ei pääse ta enam oma isa korterisse, kus tõendusmaterjal oli ning uurijad konfiskeerisid ta isa dokumendid.

Nemtsovi mõrvaga seoses on kinni peetud mitu tšetšeeni, kellest Zaur Dadajevit peetakse põhitegijaks. Meedia andmetel tunnistas Dadajev teo üles

Venemaa inimõiguslase Andrei Babuškini arvates saadi ülestunnistus Dadajevi piinamisega.

Babuškini sõnul oli Dadajev talle näidanud punaseid rõngaid oma randmete ja pahkluude ümber, mis viitasid käe- ja jalaraudadele ning köiele. Tšetšeeni sõnul piinati teda elektriga.

Nemtsovi lähikondlased ei usu, et opositsioonijuht lasti maha tema sõnavõttude pärast Prantsuse satiiriväljaande Charlie Hebdo veresauna ja prohvet Muhamedi pilapiltide teemal, sest Nemtsovi põhiline kriitika oli suunatud Vene võimude poliitika ja president Vladimir Putini tegevuse kohta.

Venemeelne Tšetšeeni juht Ramzan Kadõrov teatas sotsiaalmeedias, et Nemtsovi Muhamedi teemal kommentaar šokeeris islamiusku tšetšeene, kes talt selle tõttu elu võtsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles