Põhjamaade Ministrite Nõukogu lõpetab tegevuse Peterburis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaade ja Balti riikide peaministrid möödunud sügisel Rootsis, Eestit esindab väliskaubandus- ja ettvõtlusminister Anne SUlling.
Põhjamaade ja Balti riikide peaministrid möödunud sügisel Rootsis, Eestit esindab väliskaubandus- ja ettvõtlusminister Anne SUlling. Foto: SCANPIX

Põhjamaade Ministrite Nõukogu lõpetab esialgu Peterburis oma tegevuse, otsustasid eile Gröönimaal Põhjamaade koostööministrid.

Otsus mõjutab ka nõukogu Kaliningradi bürood ning kontaktkeskusi Murmanskis, Petroskois ja Arhangelskis. Lisaks luuakse töörühm, mis uurib lähemalt koostööd Loode-Venemaaga.

Vene võimud nõudsid jaanuaris Põhjamaade Ministrite Nõukogu Peterburi infobüroo registreerimist välisagendiks.

Koostööministrite taanlasest eesistuja Carsten Hanseni sõnul ei pea tegevuse jätkamist niinimetatud välisagendina võimalikuks.

«Tegevuse eesmärgiks Loode-Venemaal on luua tihedamaid sidemeid ja paremaid võrgustikke Põhjamaade ja Loode-Venemaa vahel. Seda on võimatu saavutada välisagendina tegutsedes,» tõdes Hansen.

Põhjamaade parlamentide koostööorgani Põhjamaade Nõukogu ja vastava valitsuste tasemel koostöökogu Põhjamaade Ministrite Nõukogu liikmed on Rootsi, Taani, Soome, Norra ja Island ning autonoomsed piirkonnad Ahvenamaa, Fääri saared ja Gröönimaa.

Ministrite Nõukogu infobürool on olnud alates 1995. aastast Venemaal vabatahtlike organisatsiooniga võrreldava kodanikuühenduse staatus.

Norra uudisteportaal BarentsObserver teatas jaanuaris prokuratuurilt saadud kirjale viidates, et Vene võimud nõuavad nõukogu Peterburi büroo registreerimist välisagendina.

2013. aastal Vene riigiduumas vastu võetud seadus nõuab vabaühenduse registreerimist välisagendina, kui see saab välismaalt raha ja tegeleb poliitiliste teemadega.

Peterburi infobüroos on paarkümmend töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles