Prantsusmaal tekitas viha Napoleoni Waterloo kaotust märkiv euromünt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napoleoniks kehastunud näitleja
Napoleoniks kehastunud näitleja Foto: SCANPIX

Belgias plaaniti Waterloo lahingu 200. aastapäeva tähistamiseks välja anda euromünt, kuid Prantsusmaa vastuseisu tõttu loobuti sellest.

Prantsuse võimude arvates on kahe euro väärtusega mündil olev Waterloo mälestusmärk viide Napoleoni lüüasaamisele ning seega prantslaste jaoks alandav, edastab AFP.

Belgias Waterloo lähedal 18. juunil 1815. aastal toimunud lahingus sai Napoleoni armee Briti, Madalmaade ja Preisi ühendväe käest lüüa.  

Belgias toimuvad selle aasta suvel mitmed üritused ja ka lahingu etendused, millega mälestatakse Waterloo lahingu 200. aastapäeva.

Kuigi Belgia loobus Waterloo mälestusmündist, on selline saadaval Ühendkuningriigis. Mündil on näha liitlasväed võidule viinud Wellingtoni hertsogit Arthur Wellesleyd ja feldmarssal Gebhard Leberecht von Blücherit.

Napoleon kaotas Waterloo lahingus 25 000 meest, 8000  langes sõjavangi ning 15 000 jäi kadunuks.  Liitlasväed kaotasid 22 000 meest.

Ajaloolaste hinnangul hukkus Waterloo lahingus umbes 80 meest minutis.

Napoleon loobus 24. juunil 1815 Prantsuse keisri troonist. Ta püüdis põgeneda Uude maailma, kuid Briti kuninglik merevägi blokeeris Prantsuse sadamad.

Napoleon andis alla ning 20. novembril 1815 allkirjastas ta dokumendi, mille kohaselt läks võim Prantsusmaal kuningas Louis XVIII. Napoleon saadeti eksiili Saint Helena saarele, kus ta 1821. aastal suri.

Napoleoni surma ümbritseb seni müstika ning liikvel on mitmed vandenõuteooriad tema mürgitamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles